HomeHL-GreeceΓέφυρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και μεσαίας τάξης το ιδιωτικό χρέος

Γέφυρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και μεσαίας τάξης το ιδιωτικό χρέος

Στο πλευρό του Τσίπρα η Κατσέλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως προϋπόθεση για την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εθνικών εκλογών έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας την πρόταση του κόμματός του για το ιδιωτικό χρέος. Επιχειρώντας να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από τα πρόσωπα, στα πραγματικά προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο, όπως εξήγησε κατά τη χθεσινή παρουσίαση στο Περιστέρι, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε μια δέσμη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

 «Λύση win win»

Στον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος βρίσκεται η υιοθέτηση κανόνων στη λειτουργία των funds, αλλά και η συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου το ιδιωτικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, το οποίο αποτελεί βασικό ζητούμενο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «λύση win win» μεταξύ των funds και των δανειοληπτών, προεξοφλώντας πως το ιδιωτικό χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη κυβερνητική περίοδο, ανεξάρτητα από το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. «H ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι και κυριολεκτικά ένας αγώνας υπέρ βωμών και εστιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Με τη Λούκα στο πλάι

Πλην των τεχνικών χαρακτηριστικών της λύσης που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έντονη υπήρξε και η συζήτηση αναφορικά με την πολιτική της διάσταση, ιδίως όταν στο πλευρό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει ταυτιστεί με τον ομώνυμο νόμο επί των ημερών της, με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη και προοπτική «με μια κοινωνία σε υποθήκη», καταλήγοντας πως «η πολιτική αλλαγή στις 21 Μαΐου είναι επιβεβλημένη όταν η αδικία γίνεται κανόνας».

tsiprs-peristeri

Εκλογές νοκ άουτ

Μάλιστα εκτίμησε ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε σε προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη ημέρα», εκφράζοντας τη βούληση η πρόταση του κόμματός του για το ιδιωτικό χρέος να γίνει η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας», σημείωσε. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές προς την κυβέρνηση εγκαλώντας την για «κοινωνική λεηλασία», αλλά και προς τις εταιρίες διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», λέγοντας πως «τους προειδοποιώ. Το πάρτι τελειώνει στις 21 Μαΐου. Η δικαιοσύνη θα επιστρέψει στον τόπο», μολονότι ο ίδιος σχολίασε λίγο πριν το πέρας της δημόσιας συζήτησης ότι «δίνουμε ένα μαστίγιο και ένα στα funds».

Φλερτ με την μεσαία τάξη

«Το μαστίγιο είναι προφανώς η υποχρεωτικότητα συμμετοχής στη ρύθμιση», όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ το «καρότο είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν σχετικά γρήγορα, 5-10 χρόνια το κεφάλαιό τους και ένα κέρδος εύλογο». Ακόμη, ο δανειολήπτης, «θα δει στο τέλος της ημέρας να κουρεύεται η απαίτηση και να πληρώνει ένα 20% στη βραχυχρόνια διαδικασία». «Αυτή η επιλογή απευθύνεται κυρίως στην μεσαία τάξη, γιατί η μεσαία τάξη μπορεί να κάνει τα κουμάντα της και να μπορεί σε ένα διάστημα 5-10 ετών να διατηρήσει το σπίτι. Μπορεί η μεσαία τάξη με ένα τέτοιο σχέδιο να γλιτώσει την κατοικία της» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «εδώ κοιτάμε στα μάτια την μεσαία τάξη».

 «Υπάρχει εναλλακτική»

Από πλευράς της, η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη επισήμανε πως «η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική, ανάπτυξη και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους». Η ίδια σημείωσε πως «αν θέλουμε η χώρα μας να μην ξαναβρεθεί ευάλωτη στις ορέξεις των αγορών», είναι «εθνική ανάγκη να ρυθμιστεί το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Αυτή η πρόταση είναι εθνική αναγκαιότητα», όπως είπε. «Στο πλαίσιο μιας προοδευτικής κυβέρνησης αυτή η πρόταση μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα» παρατήρησε η κ. Κατσέλη, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει εναλλακτική και το αποδείξαμε σήμερα με την πρόταση αυτήν».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση