HomeΓΝΩΜΕΣEχουν ανάγκη ασυλίας oi πραγματογνώμονες;

Eχουν ανάγκη ασυλίας oi πραγματογνώμονες;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Toυ Βασιλη  Κοκοτσάκη

Είμαι 30 χρόνια πραγματογνώμονας και διοριζομαι και ενεργώ βάσει της ποινικής δικονομιας , του Νόμου,της επαγγελματικής επάρκειας και γνώσεων μου και τα οποια πορίσματα μου υπάγονται στην κρίση της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων.

Ελεγχομαι και σωστά, μόνο για το εάν ενεργώ σύμφωνα με τον νόμο και την δικονομια και αν εκτελεσα το καθήκον σύμφωνα με τον όρκο του πραγματογνώμονα.

Ουδέποτε ένιωσα την ανάγκη ότι απειλουμαι ώστε ο φόβος αυτός να εμποδίσει ή να ποδηγετησει την κρίση μου.

Ο κάθε διαδικος του οποίου τα συμφέροντα ή η ζωή του μπορεί να εξαρτουνται και από τα συμπεράσματα του πορίσματος ,διατηρεί το δικαίωμα να το προσβάλει και να κριθεί αυτό ενώπιον των δικαστηρίων.

Αυτο δεν σημαίνει ότι διώκεται ο πραγματογνωμονας,αλλά κρίνεται επιπλέον το έργο του.

Όταν όλα τα παραπάνω γίνουν, ο πραγματογνωμονας δεν έχει την ανάγκη επιπλέον προστασίας και για τον λόγο αυτό δεν προβλέπεται ή τουάχιστον δεν προβλεποταν ,οποιαδήποτε είδους ασυλία ή απαλλαγή.
Η ανάγκη θέσπισης αυτού του είδους της ειδικης προστασίας και του ακαταδιωκτου για τους εκ της κυβερνησεως(και όχι της δικαιοσυνης) ορισθεντες για την τραγωδια στα τεμπη πραγματογνωμονες,καθιστα αμέσως τα οποια συμπεράσματα τους αμφισβητησιμα αφού τροφοδοτεί κάθε είδους σενάρια νομικης ή πολιτικης αντιπαραθεσης..

Δεν γνωρίζω εάν οι ίδιοι οι πραγματογνώμονες το ζήτησαν, που αν το έκαναν θα ήταν τραγικό γιατί έτσι αμφισβητούν την ίδια την επάρκεια τους,επίσης όμως τραγικοτερο είναι εάν αυτό είναι πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας διότι έτσι καθιστά στην κοινή γνώμη τους πραγματογνώμονες ως έχοντες ανάγκη προστασίας για την τεχνική και επιστημονική τους άποψη,γιατί κατ ουδένα τρόπο δεν πιστεύουμε ότι έχουν ανάγκη προστασίας για την υποχρέωση εκτέλεσης των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον όρκο τους.

Σε κάθε περίπτωση το οποιο συμπέρασμα τους πλέον καθίσταται αμφισβητησιμο αφού πριν εκδοθει,γινεται αντικείμενο πολιτικής και σίγουρα νομικής αμφισβήτησης.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Βασίλης Κοκοτσάκης

Ειδικός πραγματογνωμονας

Διαφήμιση
Διαφήμιση