HomeΕΛΛΑΔΑΧαμόγελο του Παιδιού: Τουλάχιστον 4 Missing Alert για την 14χρονη που εξέδιδαν

Χαμόγελο του Παιδιού: Τουλάχιστον 4 Missing Alert για την 14χρονη που εξέδιδαν

Η ανακοίνωση του οργανισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον τέσσερις φορές το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε προχωρήσει σε ενεργοποίηση του Missing Alert, για την περίπτωση της 14χρονης από το ίδρυμα φιλοξενίας της Νέας Σμύρνης, που όπως αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr εξέδιδε αλλοδαπός μαστροπός από την Ελευσίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις περισσότερες φορές η 14χρονη το έσκαγε για μέρες από το ίδρυμα μαζί με την αδελφή της και στην συνέχεια επέστρεφαν, χωρίς να πουν το παραμικρό για όσα έκαναν κατά την απουσία τους.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος το ίδρυμα δυστυχώς υπολειτουργεί:

«Δυστυχώς δεν υπάρχει φροντίδα των παιδιών σε αυτού του τύπου τα ιδρύματα με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και τα παιδιά να είναι έρμαια εκείνων που τα πλησιάζουν και τα «ψαρεύουν» για κάθε σκοπό».

Το «Χαμόγελο του παιδιού» είχε προχωρήσει σε αναφορά στον εισαγγελέα για το συγκεκριμένο ίδρυμα:

«Είναι γνωστό πως στο συγκεκριμένο ίδρυμα φιλοξενεί μόνο κορίτσια. Κάποιοι επιτήδειοι γνωρίζουν ότι εκεί θα βρούν κορίτσια και πάνε κάθονται απ έξω και τα “ψαρεύουν” τάζοντας τους διάφορα. Δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί κι αυτά τα φαινόμενα.

Για την συγκεκριμένη κοπέλα εμείς έχουμε βγάλει τουλάχιστον 4 φορές alert. Μπορεί να είχε φύγει κι άλλες φορές, ωστόσο να μην ήταν για τόσες ημέρες ώστε να βγει ανακοίνωση αναζήτησης».

Ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού

Το απόγευμα της Τρίτης το «Χαμόγελο του παιδιού» εξέδωσε και μια σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής :

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για 14χρονη, από ίδρυμα στην Αθήνα, που έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Με μεγάλη ανησυχία ενημερωθήκαμε σήμερα 21/03/2023 από τα ΜΜΕ για την είδηση αναφορικά με ένα 14χρονο κορίτσι από ίδρυμα στην Αθήνα, που έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα, με δημοσιογραφικά site και δημοσιογραφικές πληροφορίες, το κορίτσι είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν πολλές φυγές και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του έχοντας ενεργοποιηθεί και το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης, Missing Alert Hellas, ενώ αναφορικά με το παιδί και την οικογένεια είχαν ενημερωθεί και οι Αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αποτελεί σαφές σημάδι ότι είχε ανάγκη από φροντίδα και προσοχή. Το γεγονός ότι ομάδα ατόμων φέρεται να είχε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της είναι βαθιά ανησυχητικό και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και άλλων ανησυχητικών μορφών εκμετάλλευσης.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε γρήγορα στην κατάσταση και κατάφερε να συλλάβει τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και υποστήριξη των παιδιών που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό φροντίδα και είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους.

Ας θυμηθούμε ότι, μέσα στο 2022 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000 ένα παιδί στην Ελλάδα, ανά περίπου 2 ημέρες εξαφανίζεται. Κι ένα παιδί να αγνοείται, είναι πολύ. Κάθε Παιδί που Εξαφανίζεται, είναι ένα παιδί σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ηρεμίας και εφησυχασμού μέχρι να βρεθεί το παιδί. Η συγκεκριμένη ιστορία τονίζει τη σπουδαιότητα της άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση που εξαφανιστεί ένα παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τα τελευταία 27 χρόνια συνεργάζεται με τις αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς στο πεδίο των εξαφανισμένων ανηλίκων και ενηλίκων. Στο επίκεντρό μας είναι η προστασία και η θωράκιση των παιδιών και των ενηλίκων, οξύνοντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και θέτοντας στη διάθεσή τους υπηρεσίες όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων.

Πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται και ότι όσοι επιδιώκουν να τα εκμεταλλευτούν θα λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία κάθε παιδιού σε κίνδυνο ή ανάγκη με κάθε διαθέσιμο μέσο:

  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
  • Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
  • Εφαρμογή Chat 1056
  • Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων (Amber Alert)
  • Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης για Εξαφανισμένα Παιδιά «Θανάσης Μακρής»
  • Κινητές μονάδες άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης
  • Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού»

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Τηλ. 11040»

Διαφήμιση
Διαφήμιση