HomeHL-EconomyΚατρακυλούν και σήμερα οι ευρωαγορές

Κατρακυλούν και σήμερα οι ευρωαγορές

Στο βαθύ κόκκινο οι τράπεζες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με βαριές απώλειες συνεχίζουν στις συναλλαγές της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πιέσεις να επανέρχονται μετά την κατρακύλα των δεικτών της Wall Street την Πέμπτη, στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί για την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η κατάθεση του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα άνοιξε την πόρτα σε επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της μάχης που δίνει η τράπεζα για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 22 Μαρτίου και η αγορά ετοιμάζεται για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, με την Fed να ανεβάζει και πάλι ταχύτητα μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 16 Μαρτίου με τα στελέχη της τράπεζας να έχουν προαναγγείλει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,7% στις 452,31 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται στο βαθύ κόκκινο με τον δείκτη STOXX Europe 600 Banks να κατρακυλά σε χαμηλό έξι εβδομάδων με βουτιά που ξεπερνά το 4%.

Οι κλυδωνισμοί ακολουθούν την αιφνιδιαστική κίνηση της Silicon Valley Bank για την άντληση νέων κεφαλαίων 1,75 δισ. δολ. προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση

Οι μετοχές της τράπεζας κατέρρευσαν χθες με βουτιά πάνω από 60% και συνέχισαν να χάνουν έδαφος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,85% στις 15,345,18 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε στο 8,7% το Φεβρουάριο.

Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια ενισχύθηκε στο 5,7% από 5,6% τον Ιανουάριο.

Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει βουτιά 1,9% στις 7.176,51 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,6% στις 7.753,19 μονάδες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει βουτιά 2,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 2,2%.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την απόφαση της Fed στην επόμενη συνεδρίαση της.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters είναι για 205.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα μετά την εκπληκτική αύξηση του Ιανουαρίου κατά 517.000 που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η ανεργία, στο μεταξύ, αναμένεται να παραμείνει στο 3,4% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.