HomeHL-9Τραγωδία στην Αγιά Φωτιά: Αναζητείται χρηματοδότηση για τη γεωλογική μελέτη

Τραγωδία στην Αγιά Φωτιά: Αναζητείται χρηματοδότηση για τη γεωλογική μελέτη

Τι θα γίνει με τις τουριστικές επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αναζήτηση χρηματοδότησης, βρίσκεται η δημοτική αρχή Ιεράπετρας, για μελέτη στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς μετά την προ μηνών κατάπτωση βράχων που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή της μια τουρίστρια.

Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κ. Νεκτάριος Παπαδάκης δήλωσε στον Ηχώ ότι το κόστος για τη μελέτη είναι 37.000. Από τη μελέτη θα προκύψει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στο σημείο αλλά και να διασφαλιστεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί, δύναται να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Γεωλόγοι που έχουν επισκεφθεί την περιοχή έχουν ήδη εκτιμήσει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε 4 σημεία. Ήδη πάντως έχει τοποθετηθεί σήμανση πριν το σημείο της κατολίσθησης, όμως οι γεωλόγοι υπέδειξαν ότι πρέπει η σήμανση απαγόρευσης να τοποθετηθεί ήδη από τον κεντρικό δρόμο. Υπάρχει πάντως δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία και από άλλο σημείο, πέραν από τον γνωστό δρόμο.

agia-fotia-tragodia9

Επίσης, οι γεωλόγοι υπέδειξαν ότι πρέπει να μπει σήμανση απαγόρευσης πρόσβασης στις δυο άκρες της παραλίας και να γίνεται χρήση της μόνο στο κεντρικό σημείο. Χρειάζεται λοιπόν να γίνει η μελέτη ώστε να καταγραφεί η κατάσταση και προκύψουν επιστημονικά συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Ο κ. Αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στους λόγους που κλείνει ο δρόμος προς το Σελάκανο, δίνοντας πληροφορίες από που αλλού υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης.

agia-fotia-prin-kai-meta1

Πώς έγινε η ασύλληπτη τραγωδία

Όλα συνέβησαν τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντάς τα δύο ακριανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το ένα δωμάτιο ήταν άδειο ωστόσο στο δεύτερο διέμενε μία οικογένεια από τη Σλοβενία που απολάμβανε τις διακοπές της.

Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι, τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δυστυχώς, κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκε η 45χρονη αλλά και ο 10χρονος γιος της.

Ο 50χρονος σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

agia-fotia-exo-syzygos

Στο έσπευσαν 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές της ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και του Ερυθρού Σταυρού, άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία και τον δήμο Ιεράπετρας και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης της 45χρονης γυναίκας και του 10χρονου παιδιού.

agia-fotia-tragodia3

Μέσα σε λίγη ώρα εντοπίστηκε καλά στην υγεία του ο 10χρονος και στη συνέχεια οι έρευνες στράφηκαν στην 45χρονη.

Πέντε ώρες αργότερα, οι διασώστες εντόπισαν και απεγκλώβισαν την άτυχη γυναίκα η οποία όμως είχε ήδη χάσει τη ζωή της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση