HomeHL-WorldΗΠΑ: Η Νίκι Χέιλι θα «κοντράρει» τον Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Η Νίκι Χέιλι θα «κοντράρει» τον Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

 Υποψηφιότητα για τις εκλογές 2024

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2024, στις 15 Φεβρουαρίου.

Η Νίκι Χέιλι θα βρεθεί, έτσι, σε κόντρα με το άλλοτε αφεντικό της, τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των σχεδίων της.

Η Χέιλι αναμένεται να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με την υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο σε μια πρόσκληση προς τους υποστηρικτές της αργότερα σήμερα, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό ΜΜΕ The Post and Courier, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την προγραμματισμένη ανακοίνωση.

Ποια είναι η Νίκι Χέιλι και γιατί συγκέντρωσε την προσοχή των Αμερικανών

Κόρη Ινδών μεταναστών που διατηρούσαν ένα επιτυχημένο κατάστημα ρούχων σε αγροτική περιοχή της Νότιας Καρολίνας, η Χέιλι απέκτησε φήμη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει ζητήματα φύλου και φυλής με πιο αξιόπιστο τρόπο από πολλούς ομότιμούς της.

Έχει επίσης παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια ρωμαλέα υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, έχοντας διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη υπό την κυβέρνηση Τραμπ, από το 2017 έως το 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία είχε υπογραφεί από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Η Χέιλι έλαβε την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης το 2015, όταν, ως κυβερνήτρια, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την απομάκρυνση της σημαίας της Συνομοσπονδίας από την πρωτεύουσα της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας, μετά τη δολοφονία εννέα μαύρων σε εκκλησία από τον υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Ντίλαν Ρουφ.

Η πολιτική στάση της Χέιλι και η αποστασιοποίηση από τον Τραμπ

Αν κερδίσει το χρίσμα, η Χέιλι θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Ρεπουμπλικανών που θα είναι υποψήφια για πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και η πρώτη μη λευκή υποψήφια του κόμματος.

Ανάμεσα στις κύριες προκλήσεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, θα είναι να μεταδώσει ένα συνεπές μήνυμα. Ακόμη και σε έναν τομέα όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν αλλάξει γνώμη για βασικά ζητήματα πολλές φορές, η Χέιλι έχει αποδειχθεί «χαμαιλέοντας».

Έχει αποστασιοποιηθεί από τον Τραμπ αρκετές φορές, για να μετριάσει αργότερα τη ρητορική της απέναντι στον τέως πρόεδρο, λέγοντας ότι αυτός έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η Νίκι Χέιλι επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους για αβάσιμη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, αλλά έκανε εκστρατεία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 υπέρ πολλών υποψηφίων που υποστήριζαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για εκλογική νοθεία.

Αουτσάιντερ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών η Χέιλι

Παρόλο που κατά καιρούς έχει υιοθετήσει ένα συμφιλιωτικό μήνυμα για φυλετικά ζητήματα, η Χέιλι συχνά επιλέγει έναν λιγότερο μετρημένο τόνο. Τον Νοέμβριο, σε προεκλογική συγκέντρωση, είπε ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Τζόρτζια, Ραφαέλ Γουόρνοκ, μαύρος που γεννήθηκε στη Σαβάνα, θα πρέπει να «απελαθεί».

Η Νότια Καρολίνα είναι ιστορικά η τρίτη πολιτεία στη σειρά στις εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και συχνά παίζει μεγάλο ρόλο στην κούρσα. Η Χέιλι, ως επικεφαλής της πολιτείας από το 2011 έως το 2017, είναι δημοφιλής εκεί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ενώ κατεβαίνει στην κούρσα ως αουτσάιντερ -οι περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υποστήριξή της βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά-, η Νίκι Χέιλι έχει αποκτήσει φήμη στους πολιτικούς κύκλους για τη μαχητικότητα που επιδεικνύει σε μάχες δύσκολες για να τις κερδίσεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση