HomePost ItΜαμουλάκης: Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων και προστασία των καταναλωτών στη Βουλή

Μαμουλάκης: Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων και προστασία των καταναλωτών στη Βουλή

Συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα, μεταξύ άλλων, την προστασία των καταναλωτών και την Κυριακάτικη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, με Εισηγητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τον αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Κατά την τοποθέτησή του τη Δευτέρα 30/1 στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και επεσήμανε την ανάγκη να ακουστούν όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φορέων που επηρεάζονται από το σχέδιο νόμου.

«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για την προστασία του καταναλωτή, όταν οι πολίτες σήμερα είναι εκτεθειμένοι στην μεγαλύτερη πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του, τονίζοντας: «Όταν οι τιμές των βασικών αγαθών στο καλάθι του νοικοκυριού έχουν εκτιναχθεί. Όταν τα γαλακτοκομικά έχουν, σύμφωνα με την έκθεση της IRI Hellas, αύξηση της τάξης του 17,3% και τα πουλερικά τις τάξεως του 11%. Κι όταν η κυβέρνηση συγκαλύπτει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά και αφήνει τους βασικούς μηχανισμούς που διαθέτει η Πολιτεία για τον έλεγχο της, να αδρανούν.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην φιλοσοφία την Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/1828 για τις αντιπροσωπευτικές αγωγές που αποσκοπεί στο να ενδυναμώσει τις ενώσεις καταναλωτών δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση αντιπροσωπευτικών αγωγών έναντι προμηθευτών ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι αυτό το χρήσιμο εργαλείο, παρέχεται υπέρ του δέοντος περιοριστικά, αλλά και πρόχειρα με το σχέδιο νόμου. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που όπως είπε «Εσείς τις καταργήσατε, εσείς τις ξαναφέρνετε, ας σας κρίνει ο κόσμος για τις παλινωδίες και την ασυνέπεια σας» επεσήμανε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί ως μεγάλη κερκόπορτα, που μένει ανοικτή για την ανεξέλεγκτη λειτουργία όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. «Θεσμοθετείτε το δικαίωμα σε οποιοδήποτε Δήμαρχο να ορίσει όσες Κυριακές και σε όσες περιοχές επιθυμεί την λειτουργία των καταστημάτων. Αυτή η διάταξη ίσως νομιμοποιείται στο όνομα της διευκόλυνσης της τουριστικής κίνησης ενός τοπικού δήμου, μπορεί μάλιστα σε απομακρυσμένους νησιωτικούς δήμους ή περιοχές, όντως να οδηγήσει σε μια αρμονική αυτορρύθμιση της αγοράς σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες και σε συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως στα αστικά και στα μητροπολιτικά κέντρα δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αυτό που θα συμβεί είναι ότι η παρούσα ρύθμιση θα οδηγήσει σε συνθήκες διατοπικού ανταγωνισμού. Θα δημιουργήσει συνθήκες dubbing για τους δήμους που θα επιλέξουν να απέχουν από αυτό το μέτρο και εν τέλει θα οδηγήσει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αποδιοργάνωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αφού τις επιβαρύνει με δυσανάλογα έξοδα, χωρίς ανάλογα οφέλη, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει τις σχέσεις εργοδοσίας και εργαζομένων. «Οι ρυθμίσεις αυτές ευνοούν αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες αλυσίδες και τις υπεραγορές που συνήθως σχετίζονται και με μεγάλους πολυεθνικούς ή ολιγοπωλιακούς ομίλους. Αυτοί μπορούν να απορροφήσουν το κόστος από την επιπλέον λειτουργία τις Κυριακές. Μπορούν να λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό. Και αυτοί θα πιέσουν τις δημοτικές αρχές στις περιοχές που είναι εγκαταστημένοι, αποσκοπώντας στο να «κανιβαλίσουν» τα μερίδια της αγοράς από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους παρακείμενους δήμους που δεν θα υπάρχει ενδιαφερθούν για την ενεργοποίηση ενός τέτοιου μέτρου. Για αυτό και είμαστε απολύτως αντίθετοι με αυτό.».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα ζητήματα του σχεδίου νόμου, όπως είναι οι προβλέψεις για την παιδική προστασία, για το phising, για τις ελεγκτικές αρμοδιότητες περιφερειών, για την τροποποίηση των προβλέψεων για τη Διαχείριση καταγγελιών, για τις ενισχυμένες αρμοδιότητες της Δ/νσης Καταναλωτή, τους πεπαλαιωμένους οίνους, τα επιμελητήρια, τα rescue rooms, τους ερευνητικούς φορείς κ.α., επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα τοποθετηθεί και αναλυτικά, στην κατ’ άρθρο συζήτηση.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» συνεχίζεται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής την Τετάρτη 1/2/23.

Διαφήμιση
Διαφήμιση