HomeHL-9Απάτη στο Μηχανολογικό: Η ώρα της Δικαιοσύνης για τα δύο αδέρφια

Απάτη στο Μηχανολογικό: Η ώρα της Δικαιοσύνης για τα δύο αδέρφια

Συζητείται το αίτημα περί ποινικής διαπραγμάτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να περάσουν την Δευτέρα τα δύο αδέλφια που κατηγορούνται στην πολύκροτη υπόθεση της απάτης στο Μηχανολογικό Ηρακλείου προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα περί ποινικής διαπραγμάτευσης.

Τι είναι η ποινική διαπραγμάτευση

Η ποινική διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία και αφορά τον εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο. Ο εισαγγελέας, αφού λάβει γνώση του περιεχόμενου της δικογραφίας, θα προτείνει μία επιβλητέα ποινή και αν συμφωνήσει σε αυτήν ο κατηγορούμενος, τότε θα συνταχθεί ένα πρακτικό διαπραγμάτευσης. Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, τη συμφωνηθείσα ποινή καθώς και τον τρόπο έκτισής της.

Αν όμως δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου, η ποινική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Η γραπτή αίτηση του κατηγορουμένου θεωρείται ότι ποτέ δεν υποβλήθηκε, καταστρέφεται με το όποιο υλικό και τυχόν αντίγραφά της και δεν λαμβάνονται υπόψη σε κανένα στάδιο της δίκης και σε καμία άλλη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι είχαν προκαλέσει ζημιά άνω των 840.000 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ελεύθεροι οι άλλοι δύο που κατηγορούνται

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους ο πατέρας των δύο αδελφών και η 30χρονη που κατηγορούνται για την απάτη στο Μηχανολογικό.

Οι περιοριστικοί όροι στον πατέρα είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και η καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ, ενώ στην 30χρονη της επιβλήθη ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πώς γινόταν η απάτη

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο φαίνεται ότι είχαν γραφεία διεκπεραίωσης υποθέσεων για ταξινομήσεις και διαβιβάσεις οχημάτων στο Ηράκλειο.

Μάλιστα, ήδη έχει διαπιστωθεί πως εμπλέκονται τρεις ιδιοκτήτες γραφείων (ηλικίας 68, 43 και 39 χρόνων) καθώς και μία υπάλληλος γραφείου ηλικίας 34 ετών.

Τα γραφεία έπαιρναν υποθέσεις από φορολογούμενους με το πρόσχημα να τους βοηθήσουν στη μεταβίβαση, την ταξινόμηση ή άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το Μηχανολογικό.

Οι ίδιοι υπέγραφαν εξουσιοδοτήσεις και άλλα απαραίτητα έγγραφα καθώς και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για έκδοση αδειών οχημάτων, μεταβιβάσεων κτλ.

Οι απατεώνες όμως αφού έπαιρναν τα χρήματα από τους ανυποψίαστες πολίτες, αντί να καταβάλουν το εκάστοτε ποσό στο Κράτος κατέθεταν ένα ποσό μονοψήφιου αριθμού και πλαστογραφούσαν την απόδειξη καταθέτοντάς την στο Μηχανολογικό ως απόδειξη συναλλαγής.

Αμέσως μετά, πήγαιναν στον 52χρονο υπάλληλο του Μηχανολογικού και με το πρόσχημα ότι θέλουν να τον βοηθήσουν – εξαιτίας του φόρτου εργασίας που είχε – παραλάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα.

Έτσι κατάφεραν από το 2011 έως και την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 να αποκτήσουν – σε βάρος του δημοσίου – πάνω από 870.000 ευρώ όπως ανέδειξε ο ειδικός λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε.

Τι βρήκαν οι αρχές στα σπίτια των εμπλεκομένων

Οι αρχές αμέσως μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των εμπλεκομένων όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ, πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση