HomeHL1-GreeceRyanair: Οι ψευδείς απειλές για βόμβα σε αεροπλάνα της και η εμπλοκή της Αθήνας

Ryanair: Οι ψευδείς απειλές για βόμβα σε αεροπλάνα της και η εμπλοκή της Αθήνας

Τι συνέβη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια εμπλέκεται η Αθήνα  με πτήσεις της Ryanair που δέχθηκαν ψευδή  απειλή για βόμβα:  το απόγευμα της Κυριακής ήταν η πτήση της εταιρείας από το Κατοβίτσε της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απειλητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο  αεροσκάφος.  Τον Μάιο του 2021 ωστόσο, η απειλή για ύπαρξη βόμβας στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair  αποδείχθηκε ψευδής μεν, αλλά πολύ …. χρήσιμη τουλάχιστον για τον ηγέτη της Λευκορωσίας και επιστήθιο φίλο του Προέδρου Πούτιν, Αλεξανταρ Λουκασένκο.

Ο  πρόεδρος της Λευκορωσίας υποστήριξε τότε πως οι υπηρεσίες της χώρας του δέχθηκαν πληροφορίες ότι υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για το λόγο αυτό σηκώθηκε μαχητικό αεροσκάφος, εκτρέποντας την αρχική πορεία του, με κατεύθυνση το Μινσκ. Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ακολούθησε η σύλληψη δύο επιβατών –  του δημοσιογράφου Ρομάν Ποτάσεβιτς, ο οποίος ασκούσε σκληρή αντιπολίτευση στο καθεστώς Λουκασένκο, αλλά και της συντρόφου του. Επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις, είχε δηλώσει πως «είναι εντελώς ψευδές ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από ένα Mig 29».

«Η αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν για να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, ισχυριζόμενος επιπλέον πως εξωτερικές δυνάμεις διεξήγαγαν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν γνώριζε πως ο Προτασέβιτς ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους, αλλά πολλές αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν – εις ένδειξη διαμαρτυρίας- σε τροποποίηση των δρομολογίων τους τις επόμενες ημέρες, για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επιπλέον, τα αεροσκάφη της Λευκορωσίας, αλλά και αξιωματούχοι της χώρας υπέστησαν σκληρές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες απέναντι στην «κρατική αεροπειρατεία», όπως δηλαδή χαρακτήρισε η Πολωνία την υπόθεση, με το Υπουργειο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να τις περιγράφει ως «κήρυξη οικονομικού πολέμου».

Σημειωτέον ότι Πολωνοί αξιωματούχοι ασφαλείας έλεγαν τότε ότι η Λευκορωσία διέπραξε πράξη «κρατικής τρομοκρατίας» εκτρέποντας πτήση προς το Μινσκ για να συλλάβει έναν εξόριστο δημοσιογράφο, αφού

Μια πολωνική έρευνα για την εκτροπή του αεροπλάνου διέψευσε τον ισχυρισμό της Λευκορωσίας ότι υπήρχε υποτιθέμενη απειλή για βόμβα στο αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 125 Πολωνοί επιβάτες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση