HomePost ItΕνεργοί Δημότες Μινώα Πεδιάδος για αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Ενεργοί Δημότες Μινώα Πεδιάδος για αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανακοίνωσή τους οι Ενεργοί Δημότες Μινώα Πεδιάδος αναφέρονται στις αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και γενικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο πρωτογενής τομέας διαχρονικά αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες. Το τελευταίο διάστημα όμως με τις διαρκείς και πρωτοφανείς ανατιμήσεις, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία – και όχι μόνο – τα εμπόδια της περιόδου της καραντίνας σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης, τις διαφόρων ειδών φυσικές καταστροφές και τις αυξήσεις των τιμών δημιούργησαν ένα τραγικό συνδυασμό. Ιδιαίτερα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας οι δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς πέρα από τα καιρικά φαινόμενα υπήρξε και ο καταστροφικός σεισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο, η συζήτηση για καταβολή αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά από όλους αυτούς τους μήνες καθυστέρησης στα γραφειοκρατικά γρανάζια γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα λάθος χειρισμού που χρήζει άμεσης επανόρθωσης.

Οι τεχνοκράτες του ΟΠΕΚΕΠΕ που μάλλον δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στον Πρωτογενή τομέα – ως όφειλαν – έκαναν τον εξής εσφαλμένο χειρισμό. Αντί να πάρουν ως κριτήριο τις δηλώσεις του Σεπτέμβρη του 2022, οι οποίες αφορούσαν το 2021, πήραν τις δηλώσεις του Μάρτη του 2022. Την περίοδο αυτή δεν είχαν καταχωρηθεί ακόμα οι δηλώσεις του 2021 και έτσι ελήφθησαν ως κριτήρια οι δηλώσεις του 2020.

Δηλαδή οι αποζημιώσεις που αφορούν το 2022 και θα αποδοθούν το 2023 έχουν ως κριτήριο τις δηλώσεις του 2020. Δηλαδή τριάμισι χρόνια πίσω. Πρωτοφανές, παράλογο και αδικαιολόγητο λάθος που εκτός των άλλων αφήνει έξω από τις αποζημιώσεις του νέους που δηλώθηκαν για πρώτη φορά στον κλάδο το 2021.

Με την ευκαιρία, να τονίσουμε ότι γενικώς η ύπαρξης μια σχετικά καλής ελαιοκομικής χρονιάς, – που και αυτό ακόμα είναι υπό συζήτηση αν αναλογιστεί κανείς τις έτσι κι αλλιώς χαμηλές τιμές του ελαιόλαδου – δεν είναι δυνατό να αποτελεί τροχοπέδη για τις ενισχύσεις των αγροτοκτηνοτρόφων αφού έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί παρά μόνο μια μικρή δόση ανάσας στα προβλήματα τους και όχι πηγή πλουτισμού. Σε μια χρόνια δηλαδή που μπορεί να ήταν καταστροφική για ένα κτηνοτρόφο, το να παρουσιάσει έστω και λίγα ευρώ μεγαλύτερο εισόδημα από ελαιόλαδο σε σχέση με τα εισοδήματα του από την κτηνοτροφία, το συγκεκριμένο καθεστώς κριτηρίων τον αφαιρεί από τους δικαιούχους κτηνοτροφικής αποζημίωσης.

Οι Ενεργοί Δημότες Μινώα Πεδιάδας και ο επικεφαλής της κίνησης, Αριστείδης Μανουράς, καλούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθώσει άμεσα την αδικία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση