HomeΕΛΛΑΔΑΔένδιας: «Ευθύνη της χώρας μας να προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας»

Δένδιας: «Ευθύνη της χώρας μας να προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας»

Τι είπε στον Σαν Μαρίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και με αναφορές στην υποδειγματική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με την ηγεσία του Σαν Μαρίνο, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας ενώπιον των εκπροσώπων της κυβέρνησης του κρατιδίου στην Ιταλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία: «Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο κάθε μορφή επιθετικότητας, χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και λεκτικών επιθέσεων από οποιαδήποτε χώρα».

Η ομιλία του Ν. Δένδια στο Κυβερνείο «Palazzo Pubblico»

«Εξοχότατοι Κυβερνήτες και Διοικητές της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου,

Εξοχότατε Υπουργέ Beccari,

Είναι μεγάλη μου τιμή που παρασημοφορήθηκα με τον Μεγάλο Σταυρό Έφιππου Τάγματος της Sant’Agata (Cavaliere di Gran Croce dell’ Ordine Equestre di Sant’Agata). Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο. Μια χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά, κυρίως, όσον αφορά τις κοινές μας αξίες: τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, γενικά τον σεβασμό σε ένα διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Όλες αυτές είναι οι αξίες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και καθοδηγούν την εξωτερική μας πολιτική.

Είναι πράγματι τιμή μου να επισκέπτομαι τη χώρα που εκπροσωπεί τη Μητέρα της Δημοκρατίας. Αισθάνομαι επίσης προσωπικά συνδεδεμένος με τον Άγιο Μαρίνο, καθώς κατάγομαι από το νησί της Κέρκυρας. Πιστεύω ότι η φράση »η πλέον ευγενής αδελφή του Ιονίου», με την οποία η Ελλάδα ορίζει τον Άγιο Μαρίνο, αντικατοπτρίζει καλύτερα το αίσθημα εγγύτητας μεταξύ των εθνών μας. Πιστεύω, δε, ότι με τον ίδιο τρόπο ορίζει και ο Άγιος Μαρίνος την Ελλάδα.

»Οι σημερινές γόνιμες συζητήσεις μας μαρτυρούν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, καθώς, φυσικά, και την αμοιβαία βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για τις Πολιτικές Διαβουλεύσεις παρέχει το πλαίσιο για μια συστηματική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η διμερής Συμφωνία για τον Τουρισμό προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για συνεργασία σε έναν τομέα με οικονομική σημασία και για τις δύο χώρες μας.

Η διμερής συνεργασία μας σε διεθνή φόρα είναι υποδειγματική. Όπως και η δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς προκλήσεις. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί υπενθύμιση ότι οι αναθεωρητικές ατζέντες μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση και ένοπλες συγκρούσεις.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιλέγουν τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας, αντί της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Καταδικάζουμε, με τον πλέον έντονο τρόπο, κάθε μορφή επιθετικότητας, χρήσης ή απειλής χρήσης βίας και λεκτικών επιθέσεων από οποιαδήποτε χώρα.

Εξοχότατοι,

Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Όντας το παλαιότερο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μου φέρει, πιστεύουμε, μια ιδιαίτερη ευθύνη: να προωθεί τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας και στην Ευρώπη. Καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή που περιβάλλεται από κρίσεις, η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταστεί φάρος σταθερότητας. Έχουμε αναπτύξει σταθερά σχήματα συνεργασίας με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες, που συμμερίζονται το όραμά μας για διεθνείς σχέσεις βασισμένες σε αρχές.

Θα ήθελα, δε, να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-2026).

Προσβλέπουμε, επίσης, στην ενίσχυση των συνεργειών στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η Ευρώπη και η Μεσόγειος Θάλασσα είναι το κοινό μας σπίτι.

Η Ελλάδα υποστηρίζει απερίφραστα την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Αγίου Μαρίνου.

Εξοχότατοι,

»Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική σας φιλοξενία. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να προσδώσουμε μια νέα ώθηση στις σχέσεις μας προς όφελος των λαών μας. Πιστεύω ότι η σημερινή μου επίσκεψη είναι ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχω απευθύνει πρόσκληση στον Εξοχότατο Υπουργό Luca Beccari να επισκεφθεί την Ελλάδα και ανυπομονώ να τον φιλοξενήσω στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση