HomeΚΡΗΤΗ«Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς»

«Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κων/νου Σ. Χαρτζουλάκη που παρουσιάζεται το Σάββατο, στις 7.30 το βράδυ, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι και διοργανώνουν ο δήμος Πλατανιά, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο φιλόλογος τ. λυκειάρχης Μανώλης Μαλαθράκης και ο περιβαντολλόγος- επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ Λουκάς Ανδριανός.

Την εκδήλωση θα συντονίζει η φιλόλογος Κατερίνα Καραπατάκη, ενώ στίχους και γνωμικά με θέμα την ελιά από διάφορες χώρες θα διαβάσουν ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Απόστολος Κουγιτάκης και ο ψυχολόγος-ηθοποιός Νίκος Τριποδάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο ‘Ακολουθώντας τα Αποτυπώματα της Ελιάς (Olea europaea L.)’ είναι ένας θησαυρός 498 σελίδων με την ιστορία της ελιάς και του ελαιολάδου σε 41 χώρες στο οποίο συνεργάστηκαν 99 επιστήμονες από 5 ηπείρους. Την αγγλική έκδοση επιμελήθηκε διεθνής εκδοτική ομάδα από τους M. El-Kholy (Αίγυπτο), D. Avanzato (Ιταλία), J. Caballero (Ισπανία), Κ. Χαρτζουλάκη (Ελλάδα) και F. V. Serman (Αργεντινή). Η μετάφραση στα ελληνικά και η επιμέλεια έκδοσης έγινε από το Κων/νο Χαρτζουλάκη, γεωπόνο-ερευνητή.

Στο βιβλίο υπάρχει τεκμηριωμένο υλικό με ιστορικές φωτογραφίες (851) και το κεντρικό θέμα του είναι: «ελιά και οι άνθρωποι». Στόχος του βιβλίου ένια να κρατήσει ζωντανή την ιστορία, το πολιτισμό και τις παραδόσεις που συνδέονται με την ελιά, πριν χαθούν με το χρόνο μαζί με τις παλαιότερες γενιές. Επιπλέον να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού και των προϊόντων της ελιάς στην υγεία του ανθρώπου.

Αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης για το μυαλό και την ψυχή, αφού ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναγνωστών: επιστημόνων, παραγωγών, καταναλωτών και μη ειδικών με την κάλυψη ενός πλήθους των θεμάτων για κάθε χώρα (ιστορία της ελιάς, ποικιλίες, επιδράσεις στην οικονομία και το περιβάλλον, εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές πρακτικές, μεθόδους επεξεργασίας, παραδόσεις και πολιτισμός, γαστρονομία, λαϊκές ιατρικές και καλλυντικές χρήσεις, τουρισμός και χρήσεις των υποπροϊόντων).

AFISA ELIA

Διαφήμιση
Διαφήμιση