HomeΚΟΣΜΟΣΠόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά Χριστούγεννα με αγάλματα στρατιωτών από πάγο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά Χριστούγεννα με αγάλματα στρατιωτών από πάγο

Περίπου 12 παγωμένοι στρατιώτες κοσμούν την κεντρική πλατεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, ο δήμος της ρωσικής πόλης Τσίτα στη Σιβηρία είχε την φαεινή ιδέα να φτιάξει αγάλματα από πάγο που απεικονίζουν Ρώσους στρατιώτες να κραδαίνουν Καλάσνικοφ.

Περίπου 12 παγωμένοι στρατιώτες κοσμούν την κεντρική πλατεία της ρωσικής πόλης ενόψει των Χριστουγέννων ενισχύοντας το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων πολιτών, όπως αναφέρει το BBC.

Οι Ρώσοι περνούν από μπροστά τους με τους περισσότερους να κοντοστέκονται και να τους κοιτάζουν προσεκτικά. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν selfie.

Η πόλη Τσίτα, όπως γράφει το BBC, βρίσκεται περίπου 4.830 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι τα γλυπτά από πάγο θα ήταν η κατάλληλη διακόσμηση για τη φετινή εορταστική περίοδο, ένας τρόπος για να τονώσουν τη ηθικό των Ρώσων με την έλευση της Νέου Έτους.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω στην πλατεία το εγκρίνουν», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ.

«Έχουμε πόλεμο», λέει αυθόρμητα η Τατιάνα, «άρα είναι σωστό να έχουμε εδώ τους παγωμένους στρατιώτες. Είναι επίκαιροι».

«Είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος να γιορτάζεις την Πρωτοχρονιά», θεωρεί, από την πλευρά της, η Λουντμίλα.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαμε Άγιο Βασίλη, κουνελάκια ή σκίουρους. Αλλά ο πόλεμος είναι σημάδι των καιρών», προσθέτει .

Η ίδια πάντως τάσσεται υπέρ του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία – αν και ανησυχεί για τους φίλους της που πολεμούν στο μέτωπο.

«Έχουμε φίλους που ντύθηκαν στο χακί και πολεμούν στην Ουκρανία. Ανησυχούμε γι’ αυτούς. Τηλεφωνούμε για να δούμε αν είναι καλά. Αλλά ότι κι αν σκεφτόμαστε για την κυβέρνησή μας, η πατρίδα μας είναι η πατρίδα μας. Αν δεν την υπερασπιστούμε εμείς, ποιος θα την υπερασπιστεί;», διερωτάται και προσθέτει:

«Εξάλλου, στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε μια ευρείας κλίμακας »στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όχι το αντίστροφο».

«Υπερασπιστείτε τη χώρα μας από τους Ναζί. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς τριγύρω», απαντά η Λουντμίλα.

«Η Ρωσία δέχεται επίθεση σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας για την διεμφυλική κοινότητα LGBT. Προσπαθούν να μας την επιβάλλουν. Εμείς απορρίπτουμε αυτές τις εξωγήινες ιδέες. »Αγκαλιάζουμε» τις ρωσικές αξίες. Μου είναι δύσκολο να το εξηγήσω με λόγια. Απλώς το νιώθω», επισημαίνει η νεαρή Ρωσίδα.

Παρά το γεγονός ότι η Σιβηρία διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, η πόλη Τσίτα δεν έχει ακόμη συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Από τους λόφους πάνω από την πόλη μπορεί να δει κανείς σύννεφα καπνού να υψώνονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και δεκάδες ξύλινα σπίτια να θερμαίνονται με καυσόξυλα.

Στην πλατεία Λένιν, το στολισμένο έλατο έχει στηθεί δίπλα σε μεγάλες πινακίδες που αναγράφουν το γράμμα «Z» – σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, όπως αποκαλεί ο Πούτιν τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στο ουκρανικό έδαφος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση