HomeHL-GreeceΣυνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συνάντηση Τσίπρα-Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την ανακατεύθυνση των εθνικών σχεδίων του Ταμείου λόγω και της ενεργειακής κρίσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών(PES) που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στην οποία προσκαλείται συνεχώς από το 2016 ο κ. Τσίπρας, παρότι το δικό του κόμμα ανήκει σε άλλη ευρωομάδα, της Αριστεράς.

Κατά τις πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησής του, με έμφαση στις δυνατότητες αλλαγής των εθνικών σχεδίων σε συνέχεια της συμφωνίας για το νέο σχέδιο RePowerEU, καθώς και για το κρίσιμο θέμα του ιδιωτικού χρέους.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εστιάσει στην ανάγκη να αλλάξουν κάποια σημεία του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να πέσει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση (και) της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει εκρηκτικά προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και, κυρίως, στη μικρομεσαία.

Γιατί δεν θέλει ανακατεύθυνση ο κ.Μητσοτάκης;

Όπως είχε σημειώσει (προ τριών εβδομάδων) σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο κ.Μητσοτάκης “αφού απέρριψε τη διακομματική επιτροπή για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τώρα ζητάει και από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, να μην τεθεί θέμα ανακατεύθυνσης των πόρων του”.

Τα συμπεράσματα, όπως τονίζεται, από αυτή την άρνηση, είναι τρία:

– “Δεν του καίγεται καρφί για να συμπεριληφθούν από την ανακατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέκλεισε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης”.

– “Για λόγους που οφείλει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

– “Το τρίτο συμπέρασμα ωστόσο, είναι ότι μάλλον έχει καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν θα είναι εκ νέου πρωθυπουργός και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση