HomeΕΛΛΑΔΑΤράπεζας Πειραιώς: Θα πέσει πολύ κάτω από το 8% ο δείκτης NPEs

Τράπεζας Πειραιώς: Θα πέσει πολύ κάτω από το 8% ο δείκτης NPEs

Ισχυρή η ζήτηση για νέα δάνεια, αναμένεται νέα αύξηση στα έσοδα από προμήθειες, τονίζει η διοίκηση της τράπεζας. Τι είπε για το κόστος των καταθέσεων και το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελπίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παράγουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους μας, τόνισε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Σε ερώτηση των αναλυτών για το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος, τόνισε ότι «θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε.

Βλέπουμε ζήτηση για νέα δάνεια. Εμφανίσαμε ένα πολύ ισχυρό τρίμηνο σε όρους εσόδων από προμήθειες, υπεραποδίδουμε συνεχώς έναντι των εκτιμήσεων. Καθώς συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων, θα αυξάνονται και οι προμήθειες, υπογράμμισαν τα στελέχη της Πειραιώς.

Σε ερώτηση για την άνοδο στο κόστος των καταθέσεων, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, η αύξηση οφείλεται στις δολαριακές καταθέσεις. «Δεν έχουμε δει άνοδο στο κόστος καταθέσεων σε ευρώ. Αναμένουμε ότι θα αυξηθεί, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το πόσο».

Τα στελέχη της Πειραιώς στάθηκαν σε μια σειρά θετικών εξελίξεων:

  • Τα εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν αύξηση κατά 800 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και πλέον ανέρχονται σε 28,3 δισ. ευρώ.
  • Οι καθαρές προμήθειες σημειώνουν αύξηση 18% σε ετήσια βάση.
  • Ο Δείκτης NPEs αναμένεται στα τέλη της χρονιάς να διαμορφωθεί «πολύ κάτω» από το 8% χάρις σε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και διαγραφών το 4ο τρίμηνο.
  • Η τράπεζα είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει το guidance για δείκτη κεφαλαίων FLCET 1 στο 11% έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Η ελληνική οικονομία

Η διοίκηση της Πειραιώς εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη περί το 6% φέτος και 3,5% το 2023, διπλάσια δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτιμά δε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το χρόνου στο 2% καθώς και ότι οι τιμές στις κατοικίες θα κινηθούν ανοδικά με ρυθμό 7%.

Διαφήμιση
Διαφήμιση