HomeHL-GreeceΑνεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Κατά 94% αυξήθηκε φέτος η παιδική εργασία

Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Κατά 94% αυξήθηκε φέτος η παιδική εργασία

Διοικητής ΑΑΕΕ: Σχεδιάζουμε καμπάνια για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο έλεγχος της παιδικής εργασίας η οποία εμφανίζεται αυξημένη το τελευταίο διάστημα και η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων αποτελούν προτεραιότητες του πρώτου διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργου Τσιλιβάκη ο οποίος δίνει παράλληλα βαρύτητα στην ανάπτυξη της νέας οργανωτικής δομής προκειμένου η νέα Αρχή να λειτουργήσει με πλήρη αυτοτέλεια.

Την ίδια ώρα στοχεύει στην αναβάθμιση του εποπτικού έργου με συνεχείς και ποιοτικούς ελέγχους για την πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αλλά και την υιοθέτηση κουλτούρας για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας .

Μιλώντας στο protothema.gr o διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας αποκαλύπτει ότι η εργασία ανηλίκων και ειδικά εφήβων 16-17 ετών αυξήθηκε κατά 94% σε σχέση με πέρυσι λόγω των κενών θέσεων σε τουρισμό και επισιτισμό , φαινόμενο που διογκώθηκε μετά την πανδημία.

«Είναι γεγονός ότι φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση της έκδοσης βιβλιαρίων για εργασία ανηλίκων που φτάνει σε επίπεδο 94% σε σχέση με πέρυσι (16.055 vs 8.285) – αναφέρει ο κ. Τσιλιβάκης- Ένας από τους λόγους είναι ότι, ύστερα από τους εντατικούς ελέγχους των τελευταίων ετών και τα σχετικά πρόστιμα, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι η νομιμότητα συμφέρει. Έτσι λοιπόν, έχουν αρχίσει να δηλώνονται μαζικά οι ανήλικοι που εργάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο. Άλλωστε, οι περισσότερες μικρές τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και αφού ανέβηκε η τουριστική δραστηριότητα, αυξήθηκε κι η ζήτηση. Σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά κι η «μεγάλη παραίτηση», που έχει στερήσει την αγορά όλων των δυτικών κοινωνιών από εργαζομένους. Οπότε, όπου υπάρχει δυνατότητα, το κενό αναπληρώνεται από δεκαεξάχρονους και δεκαεπτάχρονους εργαζόμενους.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι νέο. Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, όταν ως μαθητής λυκείου εργαζόμουν κι εγώ περιστασιακά στη βιοτεχνία ρούχων που είχε ο πατέρας μου στα Εξάρχεια. Αυτό που σήμερα αλλάζει είναι ότι η εργασία ανηλίκων δηλώνεται. Υπενθυμίζω ότι η εργασία ανηλίκων επιτρέπεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο σε θέσεις όπου δεν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.»

Θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Καμπάνια για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να ενισχυθεί η «κουλτούρα» της υγιεινής και της ασφάλειας στη χώρα μας που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο των ευρωπαϊκών χωρών. προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα, μια καμπάνια με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων, σε επαγγελματίες των κλάδων που πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής τα τελευταία χρόνια παρατηρείται προοδευτική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που αναγγέλλονται. Ενδεικτικά, η αύξηση αυτή ήταν:

– 18,20% μεταξύ 2019 και 2021 (μείωση λόγω πανδημίας),

– 30% μεταξύ 2016 και 2021 και

– 54% μεταξύ 2014 και 2021.

Ειδικά φέτος τα θανατηφόρα ατυχήματα ανήλθαν σε 43 από την αρχή του τρέχοντος έτους, με αντίστοιχο αριθμό 28 για το ίδιο διάστημα το 2019.

«Πρώτα από όλα, να πούμε κάτι που μπορεί να ακουστεί ως κοινοτυπία, αλλά είναι απόλυτα αληθές: Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη- αναφέρει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Τσιλιβάκης- Δεν υπάρχει στατιστική, μεθοδολογία, τρόπος αποτύπωσης που να χωρά τις επιπτώσεις και τον ανθρώπινο πόνο μίας απώλειας. Κάθε απώλεια και μάλιστα εν ώρα εργασίας είναι βαρύ φορτίο για τους ανθρώπους του εργαζομένου που χάθηκε και την κοινωνία στο σύνολό της. Εντούτοις, όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτή καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τους αριθμούς, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα της πραγματικότητας.

Εντούτοις, η αύξηση αυτή, δεν ακολουθείται από την αντίστοιχη απεικόνιση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Δηλαδή, όσων συνδέονται άμεσα με ελλείψεις μέτρων ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Θεωρούμε ότι η φετινή σημαντική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, 43 από την αρχή του τρέχοντος έτους, με αντίστοιχο αριθμό 28 για το ίδιο διάστημα το 2019, έχει να κάνει με το γεγονός της αύξησης όλων των δραστηριοτήτων μετά από μια διετή περίοδο αναστολής εργασιών λόγω πανδημίας, με ταυτόχρονη χαλάρωση σε ότι αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας. Επίσης, ένας αριθμός από εργαζομένους στον κατασκευαστικό κλάδο, αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτισίματα, συντηρήσεις, οξυγονοκολλήσεις) χωρίς να έχει τις ανάλογες γνώσεις για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται. Εννοείται ότι ούτε οι αναθέτοντες εργοδότες δίνουν σημασία σε αυτά, δεδομένου ότι προτεραιότητα τους είναι να υλοποιηθεί το έργο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Εμείς απαντάμε με αύξηση των ελέγχων ειδικά σε κλάδους όπως είναι τα εργοτάξια και η βιομηχανία τροφίμων, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Άλλωστε, σε καμία χώρα, πουθενά στον κόσμο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας επιθεωρητής πίσω από κάθε εργασία. Για αυτό το λόγο, σχεδιάζουμε, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα, μια καμπάνια με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων, σε επαγγελματίες των κλάδων που πλήττονται περισσότερο.

Αυτό όμως που έχουμε βάλει στο τραπέζι και επεξεργαζόμαστε, είναι μια μακροχρόνια εκστρατεία με θέμα την ασφάλεια σε εργασιακούς χώρους όλων των κατηγοριών και κλάδων, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και πανευρωπαϊκούς φορείς, έτσι ώστε σταδιακά να αποκτήσουμε ως πολίτες μια κουλτούρα πρόληψης σε όλες μας τις δραστηριότητες».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση