HomeHL1-WorldNordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει τη ΜΙΤ στην Ελλάδα για να κάνει προβοκάτσια

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει τη ΜΙΤ στην Ελλάδα για να κάνει προβοκάτσια

Ο ρόλος της ΜΙΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Nordic Monitor.

Η μυστική μονάδα της ΜΙΤ, την ύπαρξη της οποίας η Τουρκία δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημοσίως, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για τη συγκρότηση μιας μυστικής, στρατιωτικού τύπου επιχείρησης εναντίον μιας δυτικής χώρας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, που κυμαίνονται από σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα μέχρι την ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες, καθώς και τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης με ψεύτικη σημαία για να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ, και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τα εναέρια και ναυτικά μέσα του τουρκικού στρατού.

Το σχέδιο, το οποίο κρατείται αυστηρά εμπιστευτικό σε βάση ανάγκης για να το γνωρίζουν οι στενοί κύκλοι του Ερντογάν και του Φιντάν, θα τεθεί σε κίνηση κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023 προκειμένου να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απρόσμενη ψήφο για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του.

Ο ρόλος της ΜΙΤ

Για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και οι αρμοδιότητές της περιορίζονταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή τους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.

Όταν η ΜΙΤ χρειαζόταν δύναμη στο έδαφος, συνήθιζε να βασίζεται σε διάφορες επίλεκτες μονάδες του στρατού, όπως η Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), τμήμα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), η Υποβρύχια Επίθεση του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Αμερικανών Πεζοναυτών, και η Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η αστυνομική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας (Özel Harekat Polis) αξιοποιήθηκε επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εγχώριων επιχειρήσεων.

Νέα διοίκηση – νέοι στόχοι

Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός φιλοϊρανός ισλαμιστής που δεν είχε καμία εμπειρία στις υπηρεσίες πληροφοριών, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μετασχηματίσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέους ανθρώπους από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς προσλαμβάνοντας κάποιους από το εξωτερικό, ιδίως από ισλαμιστικές ομάδες.

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και γαλουχήθηκε σε κύκλους σιιτικών σπουδών όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς εντός της υπηρεσίας. Έδωσε εντολή στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του να το πραγματοποιήσει αυτό.

Εν τω μεταξύ, δρομολόγησε επίσης την εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων της ΜΙΤ με κατασκευασμένες κατηγορίες ώστε να κάνει χώρο για τους νεοπροσληφθέντες, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τη διαφωνία στη βάση.

Μία από τις βασικές προσλήψεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της ΜΙΤ ήταν η μετάθεση του 57χρονου πρώην στρατιώτη Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία στις μυστικές υπηρεσίες. Ο Εσκιντάν υπηρέτησε ως αξιωματικός προγράμματος όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση