HomeHL-HealthΑνησυχητική κίνηση από ΗΠΑ: Αγόρασαν φάρμακο για θεραπεία από ακτινοβολία -Η σχέση με τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

Ανησυχητική κίνηση από ΗΠΑ: Αγόρασαν φάρμακο για θεραπεία από ακτινοβολία -Η σχέση με τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο στον τομέα της ραδιενέργειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αγορά ενός φαρμάκου που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που μπορεί να έχει στην υγεία μια πυρηνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση αγόρασε προμήθειες -αξίας 290 εκατομμυρίων δολαρίων- ενός φαρμάκου που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία των αιμοσφαιρίων μετά από ραδιενεργές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) των ΗΠΑ, αγοράστηκε το φάρμακο Nplate από την εταιρεία Amgen Inc, ως μέρος των μακροχρόνιων προσπαθειών προετοιμασίας για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ δεν απαντούν ευθέως αν η αγορά του φαρμάκου σχετίζεται με τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν

Εκπρόσωπος του HHS, όταν ρωτήθηκε εάν η αγορά συνδέεται με τις εντάσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να προετοιμαστεί απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών, πυρηνικών και νεομεφανιζόμενων μολυσματικών ασθενειών.

Χρησιμοποιώντας πόρους από το Project Bioshield Act, έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2004, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει την ανάπτυξη διαγνωστικών ελέγχων, εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων από τέτοιου είδους απειλές για την υγεία. Όταν η ανάπτυξη είναι επιτυχής, το HHS αγοράζει τα προϊόντα για εθνική ετοιμότητα.

Διφορούμενες οι δηλώσεις των ΗΠΑ σχετικά με την πραγματική απειλή ενός πυρηνικού πολέμου από τον Πούτιν

Οι ανησυχίες για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων έχουν αυξηθεί αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε προειδοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι δεν μπλοφάρει.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά τον συνεχή πυρηνικό εκφοβισμό από τον Πούτιν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η απειλή του Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία έφερε τον κόσμο πιο κοντά στον «Αρμαγεδδώνα» από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ασθένεια της ακτινοβολίας εμφανίζεται όταν ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου εκτίθεται σε μεγάλη δόση ακτινοβολίας, που φτάνει στα εσωτερικά όργανα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξασθενημένη πήξη του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση