HomeΕΛΛΑΔΑΔημήτρης Κουτσούμπας: Η απεργία στις 9 Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει το σύστημα

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η απεργία στις 9 Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει το σύστημα

Συνάντηση με εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Μαζί του στη συνάντηση ήταν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος. Εκ μέρους του Σωματείου παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Απ. Νάστος, ο Ν. Κυριαζίδης, αναπληρωτής γραμματέας και ο Γ. Γαλόπουλος, μέλος του ΔΣ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που βιώνουν όλα τα τελευταία χρόνια στο έργο του Μετρό, με τη μείωση των μισθών, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ατελείωτες υπερωρίες, και τέλος αναφέρθηκαν στον φόβο της ανεργίας που προβάλλει μπροστά τους με την ολοκλήρωση του έργου. Όπως είπαν, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, 30 μέτρα κάτω από τη γη, και την ίδια ώρα τους έχουν κόψει όλα τα επιδόματα (επικινδυνότητας, ανθυγιεινής εργασίας, γαλαρίας κ.ά.).

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων μετά από αγώνες, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μετά την ολοκλήρωση του έργου, την αξιοποίησή τους στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, καθώς, όπως είπαν, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς έχουν αποκτήσει εξειδικευμένη εμπειρία.

Κατά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «ξέρουμε τα προβλήματα, τα παρακολουθούμε, φωνάζουμε, συμμετέχουμε στους αγώνες, κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους γιατί εκεί κρίνεται και το δίκιο της εργατικής τάξης, εκεί έχεις κατακτήσεις, εκεί μπορεί να κερδίσεις έστω μια ανάσα ανακούφισης, κάτι να γίνει, να ανοίξει ένας δρόμος. Αλλά βλέπετε ότι δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί επιβεβαιωνόμαστε στα άσχημα που βιώνετε κι εσείς και όλη η εργατική τάξη της χώρας, είτε στα μνημόνια είτε μετά με την κάποια ανάκαμψη πάλι την πληρώνει ο ίδιος, υποζύγιο είναι ο εργάτης, ο λαός, δεν είναι κανένας άλλος.

Βλέπετε τώρα, λεφτά βρίσκουν για να δίνουν στους εφοπλιστές με νέες φοροαπαλλαγές, αλλά δεν βρίσκουν για τον εργάτη, να αυξήσουν λίγο τους μισθούς όταν η ακρίβεια τώρα και με την ενεργειακή κρίση, με τον πληθωρισμό, έχει φτάσει στα ύψη, ενώ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. `Η κρατιούνται όλοι αυτοί οι μνημονιακοί νόμοι που καθόρισαν το εισόδημα.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί σκιρτήματα αγωνιστικά έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μπορεί να μην είναι γενικευμένο, να μην έχει οδηγηθεί ο κόσμος σε εξέγερση, γιατί ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι μια πραγματική εξέγερση, δηλαδή ένα παλλαϊκό μέτωπο, ένας αγώνας πανελλαδικός, ενιαίος απ’ όλο τον λαό, απ’ όλη την εργατική τάξη, όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τη νεολαία, να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Εμείς λέμε ότι πρέπει η εργατική τάξη να προετοιμάζεται από τώρα και τα σωματεία και να οργανώνουν τη δουλειά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, λέγοντας: «Η απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 9 του Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει, να ταρακουνήσει και το σύστημα και την κυβέρνηση που έχει σοβαρά προβλήματα και άρα χρειάζεται να επιδράσουμε σε αυτό που λέμε συνείδηση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Εδώ η εργατική τάξη πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο, αυτή είναι η πρωτοπόρα δύναμη στην κοινωνία και πρέπει να το καταλάβουν οι εργάτες και οι εργάτριες ότι πρέπει να τραβήξουν όλο τον λαό. Με αυτούς μπροστά για να πάμε για άλλη εξουσία, για άλλη κοινωνική οργάνωση, που να παίρνεις άλλα μέτρα στην οικονομία που να ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα, τον εργάτη, τον φτωχό άνθρωπο και όχι τους μεγάλους και τους λίγους, για να τους πετάξουμε στην άκρη αυτούς όλους που έχουν την πραγματική εξουσία. Γιατί χωρίς τον κεφαλαιοκράτη μπορεί να ζήσει ο εργάτης, αυτός οικοδομεί, φτιάχνει, μπορεί να δουλέψει την επιχείρηση και σχέδιο τέτοιο υπάρχει, αρκεί να υπάρχει τέτοια κυβέρνηση που να υπηρετεί τα εργατικά συμφέροντα, τα λαϊκά συμφέροντα.

Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας, με επιμέρους μερεμέτια δεν γίνεται τίποτα, ούτε με το να περιμένουμε να φύγει ο Μητσοτάκης και να έρθει κάποιος άλλος όπως ο Τσίπρας, λες και δεν τον γνωρίσαμε κι αυτόν. Γιατί αυτοί στα βασικά ζητήματα έχουν ίδια πολιτική, άμα τους πει ο εφοπλιστής, μια δύναμη απ’ την ΕΕ, τις ΗΠΑ άμα τραβήξει το αυτί, βάζουν την ουρά στα σκέλια, σκύβουν το κεφάλι και βάζουν την τζίφρα στα αντεργατικά μέτρα, στους αντιλαϊκούς νόμους να μειώνεται το εισόδημα, ο μισθός, να μη δίνονται παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, όλα αυτά δηλαδή που φτιάχνουν την ευημερία του ανθρώπου και της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση