HomeΚΟΣΜΟΣΒασίλισσα Ελισάβετ: Οι δύο φορές που κινδύνευσε από απόπειρες δολοφονίας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι δύο φορές που κινδύνευσε από απόπειρες δολοφονίας

Πρωταγωνιστής ένας νοητικά διαταραγμένος 17χρονος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη το απόγευματα. ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις δύο φορές που ζωή της ίδιας κινδύνευσε από απόπειρες δολοφονίας.

Η Ελισάβετ υπήρξε βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Η ζωή της είχε πάντα ενδιαφέρον και γι’ αυτό ο περισσότερος κόσμος φρόντιζε να την ακολουθεί και να γνμωρίζει πολλά πράγματα γι’ αυτήν. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις δύο φορές που η ζωή της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας κινδύνευσε από απόπειρες δολοφονίας.

Στις 29 Απριλίου 1970, η βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος ταξίδευαν σιδηροδρομικώς από το Σίδνεϊ περνώντας από τα Γαλάζια Όρη, στη Νέα Νότια Ουαλία όταν ξαφνικά το τρένο σταμάτησε. Το ζευγάρι δεν το γνώριζαν εκείνη τη στιγμή, αλλά είχαν αποφύγει οριακά το θάνατο χάρη στον αργό ρυθμό του τρένου.

Ο πρώην επιθεωρητής ντετέκτιβ Κλιφ ΜακΧάρντι δήλωσε ότι επίδοξοι δολοφόνοι είχαν τοποθετήσει ένα μεγάλο κορμό κατά μήκος των γραμμών του τρένου στο σημείο που επρόκειτο να διασχίσει το βασιλικό ζεύγος, με την ελπίδα να εκτροχιάσουν την ατμομηχανή.

Ευτυχώς, ο μηχανοδηγός είχε προλάβει να φρενάρει εγκαίρως την αργοκίνητη αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα το τρένο να «γλιστρήσει» σχεδόν 700 μέτρα πριν σταματήσει σε μια ισόπεδη διάβαση. Το τρένο, ευτυχώς, παρέμεινε στην τροχιά του και δεν υπέστη σημαντικές ζημιές.

Μια αμαξοστοιχία ασφαλείας που είχε περάσει από την περιοχή μία ώρα πριν το βασιλικό ζευγάρι, δεν είχε δει κανένα κορμό κατά μήκος των γραμμών.

«Αν το τρένο είχε αναπτύξει την κανονική του ταχύτητα, θα είχε βγει από τις ράγες και θα είχε πέσει σε ένα ανάχωμα. Οι έρευνές μου έδειξαν ότι το κούτσουρο είχε τοποθετηθεί σκόπιμα στις γραμμές» δήλωσε ο ΜακΧάρντι στην Daily Mail το 2009.

Λόγω της χρονικής στιγμής του σχεδίου, υποψιάζεται πως η απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ σχεδιάστηκε με την βοήθεια εμπιστευτικών προσώπων και πιθανώς ενορχηστρώθηκε από συμπαθούντες του Αυστραλοϊρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

Γιατί δεν έγινε γνωστή η απόπειρα δολοφονίας

Ο πρώην επιθεωρητής ντετέκτιβ πρόσθεσε ότι η όλη απόπειρα δολοφονίας αποκρύφθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τη βασιλική οικογένεια για σχεδόν 40 χρόνια, για να μην βρεθεί σε αμηχανία η Αυστραλιανή κυβέρνηση.

Έντεκα χρόνια μετά η βασίλισσα Ελισάβετ γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας επειδή ο δράστης… αστόχησε!

Όλα συνέβησαν στις 14 Οκτωβρίου 1981 στη Νέα Ζηλανδία . Δράστης ένας νοητικά διαταραγμένος νέος ηλικίας, τότε, 17 ετών, ο Κρίστοφερ Λιούις, ο οποίος παρά την ηλικία του είχε ήδη ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία, εμπρησμό και κακοποίηση ζώου και είχε ως είδωλα τον διαβόητο Αυστραλό εγκληματία Νεντ Κέλι και τον Αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο Τσαρλς Μάνσον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν 17χρονο

Ο Λιούις μπήκε σε μια απονωμένη τουαλέτα στην πόλη Ντουνεντίν, φόρεσε τα γάντια τους και όπλισε την καραμπίνα του σημαδεύοντας την πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Λιούις πυροβόλησε όταν η Ελισάβετ κατέβηκε απο τη Ρολς Ρόις της για να χαιρετήσει τους 3.500 Νεοζηλανδούς που είχαν συγκεντρωθεί για να την δουν από κοντά.

Τότε όλοι άκουσαν τον θόρυβο από την εκπυρσοκρότηση του όπλου αλλά οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες είπαν στους Βρετανούς δημοσιογράφους που συνόδευαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι αυτό που άκουσαν ήταν ο ήχος μιας πινακίδας που μόλις είχε πέσει. Όταν, δε, οι δημοσιογράφοι επέμειναν ώρες αργότερα να μάθουν τι έχει συμβεί, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι κάποιος τελικά είχε ανάψει βεγγαλικά.

Ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας της Ντουνεντίν, Τομ Λιούις, ειπε ότι η αποσιώπηση αυτή του περιστατικού έγινε γιατί ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ρόμπερτ Μαλντούν φοβήθηκε ότι αν γινόταν γνωστό πόσο κοντά στο θάνατο βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ, κανείς Βρετανός γαλαζοαίματος δεν θα πατούσε πια το πόδι του στη χώρα του.

Μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 17χρονο Λιούις, ο οποίος στις οχτώ φορές που τον ανέκριναν τους είπε ότι είχε πάρει εντολές από έναν Άγγλο με την ονομασία «Χιονάνθρωπος» και τον οποίο ο ίδιος φοβοταν. Σε άλλη στιγμή υποστήριξε ότι είχε δεχθεί επίσκεψη από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που του είπαν να μην αποκαλύψει ποτε τι ήταν αυτό που του είχαν πει.

Στο σπίτι του 17χρονου επίδοξου δολοφόνου είχαν βρεθεί πυρομαχικά παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε στην απόπειρά του αλλά και ένας λεπτομερής χάρτης με το δρομολόγιο της Ελισάβετ.

Δύο χρόνια αργότερα ο εμμονικός με τη βρετανική βασιλική οικογένεια Λιούις επιχείρησε να αποδράσει απο την ψυχιατρική κλινική στην οποία είχε μεταφερθεί καθώς, όπως είπε αργότερα, ήθελε να σκοτώσει τον πρίγκιπα Κάρολο. Τότε ο Κάρολος είχε επισκεφτεί τη Νέα Ζηλανδία μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον μικρό Ουίλιαμ.

Έτσι, όταν το Νοέμβριο του 1995 ο Κάρολος βρέθηκε ξανά στη Νέα Ζηλανδία, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να στείλουν τον 31χρονο τότε Λιούις σε πληρωμένες διακοπές σε ένα νησί μακριά από τον Βρετανό γαλαζοαίματο. Ο ίδιος ο Λιούις έλεγε για αυτές τις 10 ημέρες «εξορίας» ότι «είχα αρχίσει να νοιώθω κι εγώ ως μια μεγαλειότητα».

Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας να μην γίνει ποτέ γνωστό το περιστατικό ήταν ότι αφενός δεν κατηγόρησαν ποτέ για προδοσία τον Λιούις αλλά και στη συνέχεια όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο να του ασκηθεί δίωξη απλά για οπλοκατοχή.

Ο διαταραγμένος Λιούις έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 33 ετών στο κελί της φυλακής που βρισκόταν περιμένοντας να δικαστεί για τη δολοφονία μιας νεαρής μητέρας και την απαγωγή του παιδιού της. Λίγο πριν αυτοκτονήσει είχε εξομολογηθεί όλα όσα έκανε στον συγκρατούμενό του κλείνοντας την αφήγησή του για την άγνωστη ιστορία του 1981 με τη φράση: «Γαμώτο, γαμώτο αστόχησα…».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση