HomeHL-WorldNέα τεράστια έκρηξη στην Κριμαία: Ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών

Nέα τεράστια έκρηξη στην Κριμαία: Ανατινάχθηκε αποθήκη πυρομαχικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια αποθήκη πυρομαχικών ανατινάχθηκε στην Κριμαία λίγες μέρες μετά την καταστροφή ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών από σειρά εκρήξεων σε κοντινή αεροπορική βάση.

Βίντεο φέρονται να κατέγραψαν την τεράστια έκρηξη στην προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Μάισκογιε κοντά στην πόλη Ντζανκόι στη βόρεια Κριμαία.

Σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Ρωσία επικεφαλής των Αρχών του χωριού, Σεργκέι Αξιόνοφ, δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα ένας υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος, σε απόσταση περίπου 20χλ, έπιασε φωτιά σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Άγνωστο τι προκάλεσε τις εκρήξεις, αλλά οι υποψίες στρέφονται σε ουκρανικό σαμποτάζ στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία, την απελευθέρωση της οποίας έχει θέσει ως στόχο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα τουλάχιστον οκτώ Ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές σε σειρά εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι της Κριμαίας σε μια επίθεση από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τότε κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα Washington Post.

Το Κίεβο, βέβαια, δεν διεκδίκησε δημοσίως την ευθύνη για τις εκρήξεις, σημειώνοντας πάντως ότι καταστράφηκαν τουλάχιστον εννέα ρωσικά αεροσκάφη και χλευάζοντας τις εξηγήσεις της Ρωσίας, ότι ένας απρόσεκτος καπνιστής μπορεί να προκάλεσε την έκρηξη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση Σάκι.

Αν όντως εμπλέκονται ουκρανικές δυνάμεις στις εκρήξεις, τότε αυτή θα ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση σε ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας από το 2014.

Αναφορικά με τις σημερινές εκρήξεις σε προσωρινό χώρο αποθήκευσης στην αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο Ντζανκόι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε σήμερα ότι δεν υπήρξαν «σοβαρές» απώλειες. Κάπου 2.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή καθώς υψώνονταν στήλες μαύρου καπνού στον ουρανό.

Η Κριμαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται σχεδόν καθημερινά από την Κριμαία για να πλήξουν στόχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου και αρκετές ζώνες της περιοχής αυτής βρίσκονται στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών κανονιών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Παρά τη σύγκρουση, η Κριμαία παραμένει δημοφιλής τόπος διακοπών για πολλούς Ρώσους που συνεχίζουν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι στις παραλίες της.

«Το πρωί κοντά στο Τζανκόι άρχισε με εκρήξεις», αντέδρασε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Η Κριμαία σε μια φυσιολογική χώρα είναι η Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, η αναψυχή και ο τουρισμός. Αλλά η κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία είναι εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών και αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους εισβολείς και τους κλέφτες. Σε εξέλιξη αποστρατιωτικοποίηση», πρόσθεσε αφήνοντας υπαινιγμούς ο σύμβουλος του Ζελένσκι.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση