HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Αντιμέτωποι με την πανδημία της long-covid

Κορωνοϊός: Αντιμέτωποι με την πανδημία της long-covid

Oι κίνδυνοι θανάτων και νοσηλειών από κορωνοϊό είναι πλέον σημαντικά χαμηλότεροι, ωστόσο, όλο και περισσότεροι νοσούντες ταλαιπωρούνται επί μήνες μετά τη λοίμωξη από συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και δυσκολία στην αναπνοή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διόμισι και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ο ιός συνεχίζει να προκαλεί νέες μολύνσεις και επαναμολύνσεις, ενώ δηλώνει «παρών» μέσω της μακράς Covid.

Πλέον οι κίνδυνοι θανάτων και νοσηλειών από κορωνοϊό είναι σημαντικά χαμηλότεροι, ωστόσο, όλο και περισσότεροι νοσούντες ταλαιπωρούνται επί μήνες μετά τη λοίμωξη από συμπτώματα όπως κόπωση, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και δυσκολία στην αναπνοή, ικανά να τους καταστρέψουν την καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο όρος «long Covid» περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως τονίζει η καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, το σύνδρομο «long Covid» ή «post-Covid» εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων: «Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά. «Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά-Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση», εξηγεί.

Ένας στους 8 ενήλικες ασθενείς εμφανίζει συμπτώματα μακράς Covid

«Στους ενήλικες, και σύμφωνα με νέα μελέτη από την Ολλανδία, περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 εμφανίζει στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το σημαντικό στοιχείο στην ολλανδική έρευνα είναι ότι οι νοσούντες με λοίμωξη Covid συγκρίθηκαν με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί», σημειώνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Τα κυριότερα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, από το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα, καθώς και γενικά συμπτώματα.

«Πιο ειδικά, ανάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα που καταγράφονται είναι: ο πόνος στο στήθος αλλά και πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή, η δυσκολία αναπνοής, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης και η γενική κόπωση και αδυναμία», αναφέρει η καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο ΕΟΔΥ και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχουν καταγράψει αναλυτικά τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του μετα- Covid συνδρόμου, όπου και παρουσιάζεται πλειάδα επιπλοκών: αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, νεφρικές, δερματολογικές, ρευματολογικές, ενδοκρινικές, νευροψυχιατρικές, αγγειακές, ουρολογικές, γαστρεντερικές και άλλες, όπως παρατεταμένη δεκατική πυρετική κίνηση, απώλεια βάρους και αλλεργίες, χρόνια άλγη και επιδείνωση συνοσηροτήτων.

Εμφάνιση post-covid σε παιδιά έως 17 ετών

Όσον αφορά το σύνδρομο της post-Covid στα παιδιά, η κ. Ψαλτοπούλου σημειώνει πως σε πρόσφατη δημοσίευση των CDC (Centre for Disease Control and Prevention, USA) που αφορούσε το μετά-COVID σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας από 0 έως 17 έτη) ελέγχθηκαν τα δεδομένα σε 780.000 παιδιά και εφήβους με θετικό μοριακό τεστ έναντι του SARS-CoV-2.

«Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με νόσο Covid-19, έναντι των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, παρουσίασαν τις παρακάτω post-Covid καταστάσεις: πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, διαταραχές πήξης και πηκτικότητας – αιμορραγικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακές αρρυθμίες. Οι μικροί ασθενείς με Covid-19 ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν εκδηλώσεις του συνδρόμου post-covid επίσης, όπως διαταραχές στην γεύση και την όσφρηση, διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος, αδυναμία- καταβολή και μυοσκελετικά άλγη. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι νοσολογικές οντότητες στα παιδιά είναι πάρα πάρα πολύ σπάνιες, είτε έχουν διαγνωστεί με Covid είτε όχι. Για παράδειγμα, υπάρχει μία μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου (πχ διπλάσιος σχετικός κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα) όταν ένα παιδί νοσεί από Covid συγκριτικά με το να μην κολλήσει», εξηγεί.

Τα εμβόλια συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Long Covid;

Αναφορικά με το αν τα εμβόλια συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης Long Covid, ο Akiko Iwasaki, ανασολόγος στην ιατρική σχολή του Yale, σημειώνει: «Οι αναφερόμενες επιπτώσεις των εμβολίων στην πρόληψη της Long Covid ποικίλλουν μεταξύ των μελετών. Κάποιοι λένε ότι τα εμβόλια μειώνουν στο μισό τις πιθανότητες για Long Covid, ενώ άλλοι βλέπουν μείωση περίπου 15%. Τα εμβόλια είναι πολύ πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Long Covid και οι αναμνηστικές δόσεις συμβάλλουν ακόμη περισσότερο σε αυτό».

 

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση