HomeHL-TOPΔήμαρχος για φωτιές στο νότιο Ρέθυμνο: «Κρανίου τόπος- Καταστραφήκαμε ολοσχερώς»

Δήμαρχος για φωτιές στο νότιο Ρέθυμνο: «Κρανίου τόπος- Καταστραφήκαμε ολοσχερώς»

Έκκληση να μην τους ξεχάσει η Πολιτεία απευθύνουν οι κάτοικοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στο Δήμο Αγίου Βασιλείου μετά την πύρινη λαίλαπα που επί 4 συναπτές ημέρες κατέστρεφε τις περιουσίες και το βιος τους.

Σε ολοκληρωτική καταστροφή με καμένα 17.000 -18.000 στρέμματα αναφέρεται στο cretapost ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης ενώ παράλληλα τονίζει ιδιαίτερα ότι «άνθρωποι δεν θα έχουν λάδι να φάνε το χειμώνα».

Ταταράκης: «Κρανίου τόπος – Ένα γκρίζο όλος ο Δήμος»

Συγκεκριμένα ο κ. Ταταράκης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις δικές τους πρώτες εκτιμήσεις, η μανία της φωτιάς δεν άφησε τίποτα ανέπαφο στο πέρασμα της. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είδαν το βιος τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ χάθηκε στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς και η παραδοσιακή ποικιλία «Βιδιανό» από τις Μέλαμπες.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κακή. Κάηκαν 17.000-18.000 στρέμματα. Οι ελιές καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άνθρωποι δε θα έχουν λάδι να φάνε το χειμώνα. Καταστράφηκε η ποικιλιά Βιδιανό των αμπελιών που είναι παραδοσιακή ποικιλία στις Μέλαμπες. Υπήρχε και οινοποιείο που πλέον θα έχει μεγάλα προβλήματα να επιβιώσει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχουν πλέον βοσκίσιμες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Έμειναν ελαχιστες και είναι σκεπασμένες με στάχτες».

Κονδύλια από Αρναουτάκη και ΠΕΔ Κρήτης – Ραντεβού με τον Γ. Γεωργαντά

Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα που οι κάτοικοι καλούνται να διαχειριστούν: καμένα χωράφια και αμπέλια από τα οποία ζούσαν, καμένα μελίσια, ζώα και ελιές και ό,τι δεν κάηκε είναι σκεπασμένο με στάχτη.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η αντίδραση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν άμεση και ουσιαστική.

Ο κ. Γιάννης Ταταράκης αναφέρει «ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που δίνει 100.000 ευρώ για ζωοτροφές και η ΠΕΔ Κρήτης δίνει ακόμα 40.000 ευρώ για ζωοτροφές και λάδι. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθούν οι ανάγκες για τις πρώτες ημέρες καθώς υπάρχουν οικογένειες που δε θα έχουν να φάνε το χειμώνα».

Παράλληλα ο Δήμαρχος τονίζει ότι «την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, έχουμε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Γεώργιο Γεωργαντά για να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν τάχιστα οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου».

melampes-kamena melampes-kamena2

Κάτοικοι: «Πάθαμε ολοκληρωτική καταστροφή – Έκκληση να μη μας ξεχάσουν»

Με μία φωνή και ενωμένοι σαν γροθιά οι κάτοικοι από τα χωριά του Δήμου μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή αναφέρωντας παράλληλα ότι πρέπει να βρουν την δύναμη να δημιουργήσουν ξανά από το μηδέν ό,τι έχασαν ενώ απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να μην τους ξεχάσει.

Μέλαμπες: «Η αναζωπύρωση της Δευτέρας έκαψε ό,τι είχει απομείνει – Έκκληση να μη μας ξεχάσουν

«Πάθαμε ολοκληρωτική καταστροφή. Αγανακτισμένος ο κόσμος. Κάηκαν όλες οι περιουσίες, αμπέλια και ελιές. Δυστυχώς η αναζωπύρωση της Δευτέρας έκαψε ό,τι είχε μείνει από τη φωτιά της Παρασκευής. Ο Δήμαρχος ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς και ευτυχώς γλιτώσαμε την Αγία Γαλήνη. Προέχει τώρα να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών. Έκκληση να μη μας ξεχάσουν» αναφέρει ο κ. Κωστής Τρουλινός από τις Μέλαμπες.

Κρύα Βρύση: «Όλο το φυτικό κεφάλαιο και η παραγωγή ελαιολάδου έχει καταστραφεί ολοσχερώς»

Η πρόεδρος κ. Αγγελική Μπελαντάκη από την Κρύα Βρύση αναφέρει ότι «υπάρχει φόβος και επιφύλαξη για τις επόμενες μέρες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Όλο το φυτικό κεφάλαιο και η παραγωγή ελαιολάδου έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουν και πώς θα βρουν δυνάμη να συνεχίσουν ξανά και να δημιουργήσουν από τις στάχτες ό,τι έχασαν οι κάτοικοι. Σωστή πρόληψη για να μη συμβεί ξανά».

Σακτούρια: «Με δυσκολία και αγώνα θα βγάλουμε το χειμώνα»

«Στο χωριό μας είναι καμένα τα πάντα. Οι κάτοικοι δεν έχουμε πού την κεφαλή κλίναι. Ευτύχημα βέβαια ότι δεν κάηκε σπίτι αλλά με δυσκολία, με αγώνα και σκληρή δουλειά θα βγάλουμε το χειμώνα» αναφέρει ο πρόεδρος στα Σακτούρια κ. Λευτέρης Ταβερναράκης.

melampes-kamena4

Διαφήμιση
Διαφήμιση