HomeHL-9Φωτιά στο Ρέθυμνο: Η εικόνα της… καταστροφής – Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Η εικόνα της… καταστροφής – Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο

Ισχυρή δύναμη στο σημείο υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά νότια του Ρεθύμνου με τους πυροσβέστες να παραμένουν στο σημείο υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η φωτιά στο Ροδάκινο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο από χθες το βράδυ ενώ το πύρινο μέτωπο στον Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου είναι σε ύφεση.

Στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επιχειρούσαν εκατοντάδες πυροσβέστες με εθελοντές, υδροφόρες των ΟΤΑ και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Όταν έπεσε η νύχτα τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού ωστόσο στο σημείο μένουν 30 οχήματα με 140 πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης

Η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Δείτε την δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης του meteo.gr που αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο.

image001-1

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Την Δευτέρα οι πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Εάν μέχρι αύριο δεν υπάρξει αναζωπύρωση, η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ρεθύμνου, θα υπολογίσει μέσω του συστήματος Copernicus την έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες και Μελίσσια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση