HomeΚΡΗΤΗΑνακάμπτει η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα – Αύξηση και στην Κρήτη

Ανακάμπτει η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα – Αύξηση και στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακάμπτει, μετά από χρόνια, η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα – Αυξημένη η κίνηση και προς την Κρήτη Αυξήθηκαν σημαντικά οι επιβάτες αλλά και τα οχήματα που διακινήθηκαν με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τον Ιούλιο από τον Πειραιά προς όλους του προορισμούς.

Ειδικότερα η επιβατική προς τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού αυξήθηκε φέτος κατά 11,69% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 και συγκεκριμένα, στους 276 χιλιάδες επιβάτες ενώ προς τα υπόλοιπα λιμάνια του Αιγαίου και της Κρήτης αυξήθηκε κατά 6,22% στους 838 χιλιάδες επιβάτες.

Οι αυξήσεις αυτές μάλιστα εκτιμάται ότι θα είναι τελικά μεγαλύτερες κάτι που θα εξακριβωθεί μόλις συγκεντρωθούν τα συνολικά στοιχεία καθώς από τα παραπάνω δεδομένα λείπουν οι τελευταίες λίγες μέρες του Ιουλίου οι οποίες όμως λόγω και εποχικότητας είναι τυπικά αυξημένες σε σχέση με το υπόλοιπο έτος.

Ανοδικός όμως ήταν και ο Ιούνιος. Αναλυτικότερα οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ναυτιλίας και Αιγαίου, έρχονται μετά και την κατά 3,84% και 1,51% αύξηση των επιβατών κατά τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα του Ιουνίου. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να έιναι η αύξηση κατά τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αποδίδεται τόσο στην αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό όσο και από την σταδιακή επανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο έτος αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επιβατική κίνηση της ακτοπλοΐας καθώς σημειώθηκαν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησής της.

Η κίνηση επιβατών, αυτοκινήτων και φορτηγών μειώθηκε μεν και το 2013 αλλά οι μειώσεις αυτές υπήρξαν οριακές, στα επίπεδα του 4%-6%.

Σύμφωνα με την XRTC το 2013 ο Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης επιβατών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο -4% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η μείωση ήταν της τάξης του 12%. Επίσης, ο Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα το 2013 έδειξε μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η μείωση ήταν της τάξης του 17%. Τέλος, ο Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής της κίνησης φορτηγών μειώθηκε οριακά 5% σε σχέση με το 2012, ενώ για την περίοδο 2011- 2012 η μείωση ήταν της τάξης του 9%.

Στα ανωτέρω δεδομένα δεν περιλαμβάνονται οι κινήσεις που λαμβάνουν χώρα σε πορθμεία όπου ειδικά η κίνηση κυρίως των επιβατών υπερδιπλασιάζεται. Στην Αδριατική πάντως ήδη από το 2013 η αρνητική τάση αντιστράφηκε και σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 11% καταδεικνύοντας την σταδιακή αύξηση της ζήτησης τουριστικού προϊόντος.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση