HomePost ItΚοινοβουλευτική παρέμβαση Βαρδάκη για τις ενεργειακές αδειοδοτήσεις

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Βαρδάκη για τις ενεργειακές αδειοδοτήσεις

«Τα συμφέροντα υπεράνω της προστασίας της δασικής, της αγροτικής γης, των αρχαιολογικών μνημείων των προστατευόμενων περιοχών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αδειοδοτήσεις και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης με τη συνυπογραφή των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και  Χάρη Μαμουλάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, καταθέτοντας αναφορά προς  τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Δελτίο Τύπου της Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (Α.Μ.Α.Κ.), με το οποίο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την Α.Μ.Α.Κ. το εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνει  μια σειρά από διατάξεις που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω το περιβάλλον, ενώ παράλληλα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις υποχρεώσεις της πολιτείας στον τομέα έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ, επιβάλλοντας ακόμα και περικοπές εργασίας, ενώ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον  μετά από την εκπλήρωση των άμεσων σκοπών του νομοσχεδίου, τόσο η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, όσο και η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.

Εξομοιώνει τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά κύριο λόγο με συσσωρευτές, με τα έργα ΑΠΕ, ως προς τη χωροθέτησή τους σε δάση, δασικές εκτάσεις, κάτι που αποτελεί ευρεία απειλή για τις εκτάσεις αυτές, λόγω επικινδυνότητας τέτοιου είδους σταθμών.

Επικαιροποιεί τους όρους αδειοδότησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, εξαιρώντας τις μονάδες των στερεών καυσίμων και επιτρέπει αδειοδότηση φυσικού αερίου για 35 χρόνια, αλλά και μονάδα μαζούτ και ντίζελ για 20 χρόνια.

Παράλληλα, επιτρέπει τη χωροθέτηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας χωρίς περιορισμούς, ενώ απαλλάσσει από περιβαλλοντική αδειοδότηση τα δέκα πιλοτικά θαλάσσια πλωτά φωτοβολταϊκά, που επιτρέπει να εγκατασταθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές χωρίς καμία περιβαλλοντική αρχή για παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπτώσεών τους.

Ειδικά για την Κρήτη, διατηρεί τη δυνατότητα εγκατάστασης υβριδικών σταθμών, εξομοιώνοντας τους σταθμούς αυτούς με τα μικρά συστήματα που επιτρέπει να εγκατασταθούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ενώ οι υβριδικοί σταθμοί ανήκουν προφανέστατα στις κατηγορίες σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ που περιγράφονται στη συνέχεια και ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης  (άρθρο 3, παρ. 45).

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ ανάρτησε ήδη, ιδιαίτερα προκλητική τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αδιαφορώντας γι’ αυτό που η κοινωνικοπολιτική συγκυρία επιβάλλει, δηλαδή μια αυστηρότερη προστασία της αγροτικής γης, στο πλαίσιο της αποτροπής επισιτιστικής κρίσης

Τέλος η Α.Μ.Α.Κ. επισημαίνει ότι το ΥΠΕΝ ανάρτησε τροπολογία που εφαρμόζεται και σε ακίνητα που αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και γενικά σε ακίνητα που εμπίπτουν στον αρχαιολογικό νόμο, κάτι που για πρώτη φορά διατυπώνεται ρητά και που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει.

Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, το νομοσχέδιο “κλείνει το μάτι” στην αυθαίρετη δόμηση, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τις υποχρεώσεις της πολιτείας στον τομέα έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Για όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό την εξέταση του αιτήματος της Α.Μ.Α.Κ. και την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση