HomeHL-9Φωτιές στην Κρήτη: 8 στρέμματα γης και ένα αυτοκίνητο έγιναν… στάχτη

Φωτιές στην Κρήτη: 8 στρέμματα γης και ένα αυτοκίνητο έγιναν… στάχτη

Ο απολογισμός από τα χθεσινά πύρινα μέτωπα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

8 στρέμματα γης και ένα αυτοκίνητο έγιναν… στάχτη στις χθεσινές φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, και τα δύο πύρινα μέτωπα έχουν σβήσει ωστόσο παραμένουν δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων.

Η εικόνα στην Λυγαριά

Σε απόσταση… αναπνοής ξέσπασε χθες αργά το απόγευμα η φωτιά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Λυγαριάς του δήμου Μαλεβιζίου.

Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα με 15 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων καθώς και υδροφόρες του δήμου. Η φωτιά έσβησε πλήρως νωρίς τα ξημερώματα ωστόσο παρέμεινε στην περιοχή ένα όχημα με τρεις άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταστράφηκε ένα στρέμμα χορτολιβαδικής έκτασης και ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, από το οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά.

Η  κατάσταση στο χωριό Γένα

Η φωτιά στη Γένα του Πύργου Μονοφατσίου ξέσπασε λίγο μετά τις 5 χθες το απόγευμα και στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων, μία ομάδα δασοπυροσβεστών (συνολικά 40 πυροσβέστες) οι οποίοι το βράδυ κατάφεραν και την έθεσαν υπό έλεγχο.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο παραμένουν 3 οχήματα με έξι πυροσβέστες υπό τον φόβο των αναζοπυρώσεων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς ένας 58χρονος πυροσβέστης ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φωτιά έκανε… στάχτη 7 στρέμματα γης (3 χορτολιβαδική και 4 γεωργική).

Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες που θα βρίσκονται σήμερα στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για να σημειωθεί πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο στο… κίτρινο βρίσκεται σχεδόν όλη η Κρήτη, με εξαίρεση τα Χανιά.

xarths

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των νομών της Κρήτης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαφήμιση
Διαφήμιση