HomePost ItΣωκράτης Βαρδάκης: 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σωκράτης Βαρδάκης: 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Το μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η ανέλιξη στην εξουσία των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, θεωρείται η απαρχή συστηματικών και οργανωμένων διωγμών εξαντλητικών πορειών, εγκλεισμών σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), λεηλασιών και βιαιοτήτων σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους (1915) και Πόντιους, μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19/5/1919). Η ωμή βαρβαρότητα απέναντι στους ανθρώπους δεν έχει τέλος.

Το 1923 ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή αγριότητα, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές τους εστίες. Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα.

Η Δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση