HomeHL-EconomyΓεραπετρίτης: Να προετοιμαστούμε για μακρά κρίση ακρίβειας

Γεραπετρίτης: Να προετοιμαστούμε για μακρά κρίση ακρίβειας

Τι είπε για την αγορά F-35

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας κατά καιρούς είναι γνωστή, ετέθη στον Αμερικανό πρόεδρο και υπήρχε απόλυτη σύμπλευση απόψεων για την ανάγκη αποτροπής τέτοιου τύπου επιθετικών ενεργειών σε μια πολύ ευάλωτη περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο OPEN TV για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την ελληνική διπλωματία την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. «Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης της αμερικανικής διπλωματίας απέναντι στην Ελλάδα, όχι απλά ως συνομιλητή, αλλά ως εταίρο και σύμμαχο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα αναδεικνύει την αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν εταιροκαθορίζεται, μια χώρα που αποτελεί γεωπολιτικό πυλώνα στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας τον ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35, είπε: «Η Ελλάδα θωρακίζεται γενικώς. Θωρακίζεται με τη διπλωματία της, με το ότι έχει μεγαλώσει την επικράτειά της, με τη διεύρυνση των χωρικών υδάτων στο νότιο και το δυτικό της τμήμα, με την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμμαχιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και σήμερα με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35. Υπάρχει συμφωνία, ή η Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία της για τα F-35 και αναμένει την απάντηση: Είναι ακόμη πρώιμο. Η πρόθεση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί με το όπλο αυτό, βεβαίως απομένουν να καθοριστούν λεπτομέρειες. Είναι αυτονόητο ότι όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση και της δημοσιονομικής μας σταθερότητα. Αφορά ένα πρόγραμμα όχι αυριανό, αλλά των επόμενων ετών».

Υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των F-35; «Η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι υπάρχει μια θετική προδιάθεση και από τις δύο πλευρές, απομένουν να καθοριστούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τους χρόνους παράδοσης. Είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο έχουν ενταχθεί αρκετές χώρες. Η προδιάθεση είναι απολύτως θετική και είναι κοινή».

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία με «χαρακτήρα σημερινό ή αυριανό, όπως έχουμε κάνει για τα Rafale ή για τις φρεγάτες, είναι μία πιο μακροπρόθεσμη ενίσχυση, βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης το πρόγραμμα».

Χρειάζεται η Ελλάδα τα F-35; «Είναι ένα όπλο της επόμενης γενιάς. Δημιουργεί πολύ μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα στη χώρα, ανεξαρτήτως των στρατηγικών συμμαχιών. (…) Η Ελλάδα θα πρέπει πάντα να φροντίζει με δικές της δυνάμεις να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μόνη της, ανά πάσα στιγμή».

Επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι «με τη σωστή πλευρά».

Οι βλέψεις της Τουρκίας και οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας

Σχολιάζοντας τις τουρκικές βλέψεις και τα πιθανά ανταλλάγματα που θα ζητήσει με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Το τι θα ζητήσει η Τουρκία είναι ένα ζήτημα που αφορά την εσωτερική διπλωματία. Εκείνο που εμείς θέτουμε είναι οι δικές μας διπλωματικές θέσεις και οι δικές μας κόκκινες γραμμές».

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης δεν τίθεται με κανέναν τρόπο, ενώ σε ό,τι αφορά της συμμετοχή της Τουρκίας σε οπλικά συστήματα, είπε: «Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα μέρος της Συμμαχίας, πλην όμως, ακριβώς επειδή έχει υπάρξε3ι αυτή η στάση που δεν είναι εντελώς καθαρή, είναι μία στάση παλίνδρομη, υπάρχει ένα κλίμα που δεν είναι ιδιαίτερα θετικό στην Ουάσινγκτον γι’ αυτά». Επισήμανε ότι στις «κατ’ ιδίαν» συναντήσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκης, έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά τα θέματα που αφορούν στην τουρκική προκλητικότητα.

Δεν θα στείλουμε άλλα όπλα στην Ουκρανία

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έχει στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τις οποίες διαθέτουμε. Έχουμε παράσχει ηθική και υλική στήριξη που μας αναλογεί», τόνισε ο υπουργός.

 «Να προετοιμαστούμε και για μια μακρά κρίση ακρίβειας»

Θα υπάρξει δεύτερο πακέτο ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών; «Θα ήταν αμετροεπές να κάνω πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει η οικονομική κρίση που έχει προκύψει. (…) Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για μια μεσοπρόθεσμη και για μία μακρά κρίση ακρίβειας. Εξαρτάται και από την εξέλιξη του πολέμου και από τα ενεργειακά αποθέματα. Το πόσο γρήγορα θα υπάρξει απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά. Είναι δύσκολη άσκηση».

«Για όσο χρόνο υφίσταται αυτή η πολύ μεγάλη επιβάρυνση, εμείς θα συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά», τόνισε.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση