HomeHL-EconomyFuel Pass: Πρεμιέρα με 200.000 αιτήσεις και …εκπλήξεις

Fuel Pass: Πρεμιέρα με 200.000 αιτήσεις και …εκπλήξεις

Σήμερα είσοδος στο voucher.gov.gr για οδηγούς με ΑΦΜ σε 1,2,3,4 και 5

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατροπές της τελευταίας στιγμής με σκοπό να εξυπηρετηθούν ταχύτερα περισσότεροι δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων, επεφύλλασσε η έναρξη της εφαρμογής fuel pass.

Έκπληξη πρώτη: χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, αντί για δικαιούχους με ΑΦΜ σε 0 και 1 , όπως προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση, τελικά η εφαρμογή υποδεχόταν αιτήσεις και όσων έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0,1, ή και 2.

Έκπληξη δεύτερη: σήμερα, Τετάρτη 27 Απριλίου, αντί για αιτήσεις δικαιούχων μόνον με ΑΦΜ που λήγει σε 2 και σε 3 (όπως προέβλεπε για την 2η μέρα της διαδικασίας η σχετική υπουργική απόφαση) τελικά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση πολλοί περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους του επιδόματος: δηλαδή όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ το οποίο λήγει σε 0 ή 1 ή 2 ή 3 ή 4 ή και 5.

Έκπληξη τρίτη: αύριο ενδεχομένως να ολοκληρωθεί νωρίτερα τελικά ο α’ κύκλος αιτήσεων, δηλώνοντας συμμετοχή και όλοι όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6,7,8 ή 9. Σε τέτοια περίπτωση –που πάντως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επισήμως αλλά θα καθοριστεί πιθανότατα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης- μέσα σε 3 ημέρες μόλις θα έχει επιτραπεί να υποβάλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι, ασχέτως ΑΦΜ -και όχι μόνον οι μισοί με ΑΦΜ που λήγει στο 0 ή έως και στο 5.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, μέχρι από την Παρασκευή –και πριν επιστρέψουν από τις διακοπές οι εκδρομείς του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς- οι περισσότεροι από τα 3 εκατομμύρια δικαιούχους αυτοκινητιστές θα μπορέσουν να έχουν ζητήσει την κάρτα Fuel Pass, να την έχουν εκδώσει ή και να την έχουν εξαργυρώσει.

Πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της εφαρμογής ξεπέρασαν μέσα στη νύχτα ήδη τις 200.000.

Τυπικά, με βάση την υπουργική απόφαση, το Σάββατο 30 Απριλίου θα τελείωναν οι αιτήσεις με βάση το καταληκτικό ψηφίο και αφού έκαναν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8 ή σε 9, από το Σάββατο 1η Μαΐου θα ξεκινούσε ο β΄γύρος για όλους όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν την αίτησή τους εγκαίρως, ασχέτως ΑΦΜ πλέον.

Μένει να φανεί αν πλέον η διαδικασία μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα, ή αν θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις.

Στην πράξη πάντως, ίσχυσε τελικά και η «δυνατότητα» που προβλέφθηκε στην σχετική διάταξη, για παροχή επιπλέον 5 ευρώ, για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα Fuel Pass αντί για απλή κατάθεση σε ΙΒΑΝ. Οι πρώτοι θα λάβουν έτσι 35-55 ευρώ αντί 30-50 που προέβλεπε αρχικά για όλους το μέτρο.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;

Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).

Πώς εκδίδω το Fuel Pass;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

 

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση