HomeHL-EconomyΈκδοση ομολόγου: Αμεσα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις

Έκδοση ομολόγου: Αμεσα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις

Από DBRS και S&P

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από DBRS και S&P, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βγει εν νέου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Η έκδοση ήταν προγραμματισμένη, αλλά είχε «παγώσει» εξαιτίας του πολέμου. Οι θετικές αξιολογήσεις όμως επισπεύδουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 2-3 δισ. και η διάρκειά του από 5 έως 7 έτη.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για φέτος είναι η αποπληρωμή ομολόγων 8 δισ. ευρώ και η καταβολή τόκων 4,7 δισ. ευρώ.

Η τελευταία έξοδος στις αγορές ήταν στις 18 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Οι προσφορές τότε ανήλθαν στα 15 δισ. και η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%.

Τα επιτόκια φέτος δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2021, όταν η Ελλάδα άντλησε συνολικά 15 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά (0,88% για το δεκαετές του περασμένου Ιουνίου).

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η άνοδος των επιτοκίων λόγω του πολέμου δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την Ελλάδα να εκδώσει χρέος, καθώς οφείλει να κρατά την επαφή της με τους επενδυτές. Έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται κοντά το 2,5%.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί το μαξιλάρι ασφαλείας των 40 δισ., το οποίο της δίνει τη δυνατότητα σε ένα ακραίο σενάριο να μη βγει καθόλου φέτος στις αγορές, αν το κόστος του δανεισμού εκτιναχθεί σε απαγορευτικά ύψη.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση