HomeΕΛΛΑΔΑΜήνυμα Μητσοτάκη υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης»

Μήνυμα Μητσοτάκη υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης»

Εγκαινιάζει σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Κοζάνη. Η πολύπλευρη σημασία της ενεργειακής μετάβασης. «Χρειαζόμαστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι», λέει ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ενέργεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μήνυμα ότι, παρά την εξ ανάγκης διευρυμένη χρήση του λιγνίτη σήμερα, η γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη παραμένει σταθερή, αναμένεται να εκπέμψει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη, στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια.

Θεωρείται ως το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με κόστος 130 εκατομμύρια ευρώ και ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την πολύπλευρη σημασία της ενεργειακής μετάβασης, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο, όπως αποτυπώνεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι ενεργειακά», έχει σημειώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό κόστος, μεσοπρόθεσμο όμως οικονομικό όφελος για όλους. Και αυτό διότι η ενέργεια θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι εγχώρια και δεν θα χρειάζεται να εισαχθεί, με υψηλό μάλιστα κόστος.

Η φθηνότερη μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή, τονίζει σε κάθε ευκαιρία και θα επαναλάβει και σήμερα ο πρωθυπουργός, είναι η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και τη θάλασσα και θα τονίσει την ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο μεγάλης, αλλά και μικρότερης κλίμακας. Έχει μάλιστα προαναγγείλει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στις διαδικασίες, με παράκαμψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κινητοποιήσει του ανάλογους πόρους. Έτσι, οι δράσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως έχει γίνει γνωστό, θα απορροφήσουν το 38% των 32 δισ. του Προγράμματος «Ελλάδα 2.0», που θα πλαισιωθούν από δεκάδες δισ. ιδιωτικών επενδύσεων, διαμορφώνοντας -σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική- το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο των επόμενων δεκαετιών.

Η κυβέρνηση, λένε αρμόδιες πηγές, «θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην ελληνική κοινωνία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποιώντας παράλληλα τον στρατηγικό στόχο της πράσινης μετάβασης και επιδιώκοντας την εξασφάλιση μίας ποικιλίας πηγών και οδεύσεων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας».

Ειδικά για το έργο στην Κοζάνη, περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που έχουν τοποθετηθεί σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση