HomeHL-TOP«Ξύπνησε» ο «Μολώχ» της Κρήτης – 13 νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα το 2022

«Ξύπνησε» ο «Μολώχ» της Κρήτης – 13 νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα το 2022

Σε μόλις 3 μήνες και 6 ημέρες - Ένας ακόμη δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά δεκατρείς νεκρούς μετρά συνολικά η Κρήτη από τροχαία δυστυχήματα τους πρώτους μήνες του 2022.

Ανήμερα της Πρωταπριλιάς σημειώθηκε το πιο πρόσφατο τροχαίο κατά το οποίο ένας άνθρωπος έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε μετωπικά με νταλίκα ενώ ο συνοδηγός του ίδιου αυτοκινήτου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

«Όταν μας αφήσουν ελεύθερους ξαναρχίζουμε την ίδια κακή οδηγική συμπεριφορά» αναφέρει στο cretapost o κ. Γιάννης Λιονάκης, ασφαλιστικός πράκτορας και πρόεδρος του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α (Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων).

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο η πλειοψηφία των τροχαίων

Παράλληλα ο κ. Λιονάκης υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα, την τελευταία διετία, γίνονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης, και όχι στον Βόρειο Οδικό Άξονα.

Συγκεκριμένα αναφέρει «υπάρχει ζήτημα στο νησί και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε “μεταναστευση” των τροχαίων από τον ΒΟΑΚ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ενώ σε σημαντικό ποσοστό εξακολουθούμε να χάνουμε νέους ανθρώπους κάτω των 35 ετών αλλά και άνω των 70. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα».

Στατιστικά στοιχεία που προκαλούν σοκ

Μέχρι στιγμής ο πιο θανατηφόρος μήνας του 2022 αποδεικνύεται ο Μάρτιος με επτά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Κρήτης. Ακολουθούν ο Ιανουάριος με 4 και ο Φεβρουάριος με μόλις ένα, ενώ ο Απρίλιος ήδη καταγράφει έναν νεκρό και έναν βαριά τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι μήνες με γιορτές και τριήμερα αφήνουν πίσω τους αιματοβαμμένη την άσφαλτο και οικογενειακές τραγωδίες.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων οφείλεται σε συγκρούσεις (9) και σε εκτροπές οχημάτων (4). Επίσης, όπως ήδη αναφέρθηκε, 11 δυστυχήματα συνέβησαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ένα στον ΒΟΑΚ και ένα μέσα σε πόλη. Παράλληλα, από τα 13 τροχαία τα 12 έγιναν με αυτοκίνητο και μόλις ένα με τρακτέρ, ενώ 9 από τα θύματα ήταν άνδρες και μόλις 4 οι γυναίκες.

Το πλέον τραγικό από τα στατιστικά στοιχεία αφορά στις ηλικίες των θυμάτων αφού τα 5 αφορούν σε ηλικίες 18-25 ετών, ακόμα 5 σε ηλικίες 36-55 ετών και μόλις 3 αφορούν σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Σημειώνεται ότι σε 8 περιπτώσεις έχασαν τη ζωή τους οι οδηγοί ενώ σε 5 περιπτώσεις οι επιβάτες των αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν σε τροχαίο.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 στην Κρήτη σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι συνολικά σε 48 τροχαία δυστυχήματα. Δυστυχώς, στο νησί πληρώνουμε ακριβά το τέλος των lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα…

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα στοιχεία του Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.:

pinakas pinakas2 pinakas3 pinakas4 pinakas5 pinakas6

Διαφήμιση
Διαφήμιση