HomeHL-TOP«Πλαφόν» στο ηλιέλαιο βάζουν προμηθευτές στην Κρήτη – Αγωνία με τις ελλείψεις και την άνοδο τιμών

«Πλαφόν» στο ηλιέλαιο βάζουν προμηθευτές στην Κρήτη – Αγωνία με τις ελλείψεις και την άνοδο τιμών

Μ. Αντωνακάκη: «Πρέπει να στραφούμε στο ελαιόλαδο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί με τις ανατιμήσεις αλλά και τον κίνδυνο ελλείψεων αρκετών προϊόντων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά και προκαλούν διεθνώς διακοπές στις εξαγωγές ουκρανικού και ρωσικού ηλιελαίου το οποίο – σημειωτέον – αποτελεί το 80% των σχετικών εξαγωγών παγκοσμίως.

Αυτά τα προβλήματα έφτασαν και στην Ελλάδα καθώς φαίνεται πως ο κίνδυνος σοβαρής έλλειψης είναι πλέον… ορατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, την τελευταία εβδομάδα οι προμηθευτές του Ηρακλείου άρχισαν δειλά – δειλά  να βάζουν… πλαφόν στην ποσότητα που δίνουν στις επιχειρήσεις υπό τον φόβο των ελλείψεων.

«Το ηλιέλαιο έχει ανέβει η τιμή του από 9 στα 26 ευρώ. Δεν υπάρχει αποθεματικό και αναγκάζονται οι μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας να βάζουν πλαφόν στην ποσότητα που δίνουν», επιβεβαιώνει στο cretapost η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη προσθέτοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Πρέπει να στραφούμε στο ελαιόλαδο

Μόνη λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα στον χώρο του λαδιού είναι, για την κ. Αντωνακάκη, το να στραφούμε στο ελαιόλαδο.

«Θα πρέπει να γίνουμε αυτάρκεις και να στραφούμε στο ελαιόλαδο που είναι πιο υγιεινό και δικό μας προϊόν. Θα πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής μας τομέας και να ενισχυθεί οικονομικά τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και οι επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούμε σιγά – σιγά το ελαιόλαδο που είναι ο θησαυρός της γης μας. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με τα αποθεματικά των λαδιών και οι επιχειρηματίες στην εστίαση – με εξαίρεση το ηλιέλαιο που είναι για μία συγκεκριμένη χρήση – θα πρέπει να βοηθηθούν για να καθιερώσουμε το ελαιόλαδο και να μην εξαρτιώμαστε από τις επόμενες χώρες», τόνισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση