HomePost ItΣυνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου με την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΤΑΚ

Συνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου με την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΤΑΚ

Ερώτηση στη Βουλή για τη βελτίωση της βατότητας και της ασφάλειας των κεντρικών Οδικών Αξόνων του Νομού Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, είχε συνάντηση με την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-ΤΑΚ στα γραφεία του Επιμελητηρίου την Πέμπτη 10/03/2022 κατά την οποία συζητήθηκαν σημαντικά και κρίσιμα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνία και ειδικότερα ζητήματα της Περιφέρειας Κρήτης, ενέργεια, συγκοινωνιακά, οικιστικά, πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ-ΤΑΚ αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή για την επίσκεψη αλλά και τη συνεχή συνεργασία και ανάδειξη των προτάσεων του ΤΕΕ-ΤΑΚ στη Βουλή, ενημέρωσε για τις θέσεις του ΤΕΕ-ΤΑΚ σ’ όλα τα θέματα που αφορούν το ρόλο του ως σύμβουλος της πολιτείας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Στη συνάντηση έλαβαν το λόγο τα μέλη της Δ.Ε. Αντώνης Μαυρογιάννης, Αριστοτέλης Τσεκούρας και Μαρία Ξυλούρη που τοποθετήθηκαν σε επιμέρους ζητήματα, όπως η πολυνομία και η υποστελέχωση του Δημοσίου, τα θέματα των μηχανικών που συνδέονται με τη διοίκηση, τα προβλήματα στις σεισμόπληκτες περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και τα ενεργειακά και συγκοινωνιακά θέματα.

Η συζήτηση, εκτός από τα θέματα που αφορούν όλη τη χώρα, επικεντρώθηκε στα περιφερειακά και τοπικά:

  1. Το οδικό σύστημα Κρήτης. Τον ΒΟΑΚ και τις ελλείψεις σχεδιασμού του και κυρίως για το ανατολικό τμήμα έως τη Σητεία που δεν έχει ενταχθεί. Τους βασικούς οδικούς άξονες που χρειάζονται σοβαρή βελτίωση της βατότητας και της οδικής ασφάλειας και ολοκλήρωση των τμημάτων που εκκρεμούν, Ηράκλειο – Μεσσαρά και Ηράκλειο – Βιάννος, με δεδομένη την αναγκαιότητα αναβάθμισης λόγω της λειτουργίας του νέου Αεροδρομίου και τη βελτίωση του τμήματος Τεφέλι-Πύργος-Χάρακας. Προώθηση του οδικού άξονα που περιλαμβάνεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο: Τυμπάκι – Μοίρες – Άγιοι Δέκα – Ασήμι – Βιάννος- Ιεράπετρα.
  2. Η αξιοποίηση με αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια προς όφελος των τοπικών κοινωνιών: Του Αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης. Της περιοχής των Λινοπεραμάτων και της ευρύτερης περιοχής του νέου Αεροδρομίου, για την οποία επίκειται η έναρξη εκπόνησης του Ειδικού Χωρικού.
  3. Τα ενεργειακά θέματα, για τα οποία η συζήτηση επικεντρώθηκε αφενός στην αξιοποίηση των ΑΠΕ για το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και αφετέρου στην κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει να διέπει τις διαδικασίες ενεργειακής μετάβασης για να μην επιβαρύνονται το κόστος της οι πολίτες και να καρπώνονται τα οφέλη της οι λίγοι.

Τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων και η δυνατότητα επενδύσεων σε ΑΠΕ από τους μικρομεσαίους.

Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στην αξιοποίηση της Γεωθερμίας στον Τουρισμό και των ΑΠΕ γενικότερα στην αγροτική παραγωγή.

Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις υποδομές, δίκτυα κλπ ανάπτυξης των ΑΠΕ και στα άμεσα μέτρα η ανάγκη για αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Εξοικονομώ για την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να ενταχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων.

  1. Την ανάγκη συντονισμού όλων των ενεργειών για την οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής. Κοινή διαπίστωση ότι 6 μήνες μετά το σεισμό δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά το έργο της ανοικοδόμησης ελλείψει ολοκληρωμένου σχεδίου και ενιαίου συντονισμού. Η επιτροπή του ΤΕΕ-ΤΑΚ που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο για να συζητηθούν και να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Η κατάσταση επιδεινώνεται εκτός από τα πρόσθετα γραφειοκρατικά προβλήματα με τη μεγάλη αύξηση του κόστους υλικών και υπηρεσιών και οι οικονομικές ενισχύσεις που δίνονται δεν καλύπτουν παρά μικρό ποσοστό του κόστους αποκατάστασης ή ανοικοδόμησης.

Χαρακτηριστική περίπτωση απλοποίησης διαδικασιών, είναι η πρόταση του ΤΕΕ-ΤΑΚ για την επισκευή των πράσινων κτιρίων κόστους έως 10.000€ που μπορεί να απεμπλακεί από τη γραφειοκρατία και να υλοποιείται μόνο με την επίβλεψη του υπεύθυνου ιδιώτη μηχανικού.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και ως πρώτη παρέμβαση κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών και Εσωτερικών για τη βελτίωση της βατότητας και της ασφάλειας των κεντρικών Οδικών Αξόνων του Νομού Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ανάδειξη του έργου του ΒΟΑΚ ως έργο προτεραιότητας για την ανάπτυξη της Κρήτης και την οδική ασφάλεια δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι μεγάλοι οδικοί άξονες της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Ηρακλείου είναι σε καλή κατάσταση. Αντίθετα έχουν πολλά προβλήματα αφού χρόνια τώρα έχουν μείνει πολλά τμήματα τους ανολοκλήρωτα και επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια και αυτοί που έχουν κατασκευαστεί πριν 15-20 χρόνια, χρειάζονται σοβαρές βελτιώσεις και αναβαθμίσεις.

Συγκεκριμένα ο οδικός άξονας του Νομού Ηρακλείου: Ηράκλειο-Βιάννος και τμήμα Τεφέλι-Πύργος-Χάρακας του οδικού άξονα Πεζά-Πύργος, που κατασκευάστηκαν πριν πολλά χρόνια επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χρήζουν εδώ και χρόνια σοβαρών βελτιώσεων με κατασκευή τμημάτων και κυκλοφοριακών κόμβων που έχουν μείνει στη μέση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί και των ζημιών που έχουν υποστεί, με τρόπο που θα βελτιώνει ουσιαστικά την βατότητα και την οδική ασφάλεια τους.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο οδικός άξονας Ηρακλείου –Μεσσαράς όπως πρόσφατα τα αναδείξαμε με την 3768/09-03-2022 ερώτηση μας.

Επιπλέον η δημιουργία του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι, επιβάλλει την αναβάθμιση του άξονα Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Βιάννος και βέβαια τη δρομολόγηση του άξονα Τυμπάκι-Μοίρες-Άγιοι Δέκα-Ασήμι-Βιάννος- Ιεράπετρα.

Επειδή το έργο της σοβαρής βελτίωσης, βατότητας και οδικής ασφάλειας των οδικών αξόνων του Νομού Ηρακλείου απαιτεί βούληση και σοβαρή χρηματοδότηση

Ερωτάστε κκ Υπουργοί

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε για την χρηματοδότηση και ανάθεση ενός σοβαρού έργου βελτίωσης της βατότητας και της οδικής ασφάλειας των οδικών αξόνων του Νομού Ηρακλείου;
  2. Τι προτίθεστε να πράξετε με την αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Βιάννος και του οδικού άξονα Τυμπάκι-Μοίρες-Άγιοι Δέκα-Ασήμι-Βιάννος- Ιεράπετρα;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση