HomeHL-9Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φωτιά» στις τιμές καυσίμων – Αγγίζει τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Φωτιά» στις τιμές καυσίμων – Αγγίζει τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στην Κρήτη

Λ. Σαμόλης: 50 λεπτά έχει αυξηθεί το καύσιμο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλές είναι οι παγκόσμιες επιπτώσεις από την Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως στην οικονομία, την γεωπολιτική αλλά και την κοινωνία.

Μία πρώτη γεύση φαίνεται ότι παίρνουμε με την εικόνα που μας έρχεται από τα καύσιμα τα οποία έχουν δεχθεί ακόμα περισσότερες αυξήσεις.

Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια ενεργειακή κρίση με την Ελλάδα να έχει δεχθεί αλλεπάλληλες αυξήσεις τόσο στα καύσιμα όσο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το φυσικό αέριο.

Στο ήδη βεβαρυμμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που προκάλεσε έναν νέο γύρο αυξήσεων στην ενέργεια.

«Το καύσιμο από το καλοκαίρι έχει πάρει αύξηση 50 λεπτών από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Φανταστείτε ότι πριν λίγο καιρό τα 20 ευρώ καυσίμων αναλογούσαν σε 16 λίτρα στο ρεζερβουάρ ενώ τώρα αναλογούν σε 10,5 λίτρα», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης ενώ παράλληλα εξήγησε τι έγινε στον τομέα των καυσίμων τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής εισβολής: «Την πρώτη ημέρα της εισβολής έγινε μία τεράστια αύξηση, τη δεύτερη ημέρα είχαμε μία διόρθωση και από εκεί και πέρα έχουμε ανοδική πορεία. Αυτή τη στιγμή (σ.σ. χθες) η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου είναι στα 102 δολάρια. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 4% από την προηγούμενη ημέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στα πρατήρια του νομού Ηρακλείου οι τιμές είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Τιμή της αμόλυβδης μέσα στην πόλη ήταν στα 1,94 με 1,95 ευρώ το λίτρο ενώ στην περιφέρεια άγγιζαν και τα 2 ευρώ.

τιμή στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στα 1,66 με 1,67 ευρώ το λίτρο

τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 1,33 ευρώ το λίτρο.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν κλιμακωτές αυξήσεις και θα το βλέπουμε αυτό καθημερινά στα ταμπλό των πρατηρίων γιατί όπως έχουμε πει και στο παρελθόν δεν μπορούμε να καθορίσουμε ή να ελέγξουμε τιμές. Δεν διαμορφώνουμε τιμές εμείς», τόνισε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

«Αν σταματήσει ο πόλεμος θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση»

Η κατάσταση με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων έχει κλιμακωθεί εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει προ Ουκρανικού ζητήματος. Το θέμα είναι ότι ήρθε ο πόλεμος και κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο γιατί όπως είναι γνωστό, οι εξελίξεις καθορίζουν και τις τιμές. Αν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος προφανώς θα υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές, τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε. Γιατί δεν είναι μόνο ο πόλεμος που το κλιμακώνει αλλά και άλλοι παράμετροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Οι κινήσεις που μπορεί να κάνει το Κράτος

Το Κράτος θα μπορούσε να κάνει κάποιες κινήσεις προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα στην συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

«Πάγιο αίτημα των πρατηριούχων είναι να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως μας έχει γίνει γνωστό από τα μνημόνια υπάρχουν οι δεσμεύσεις να μην πειραχτεί ο συγκεκριμένος φόρος. Όμως, η κυβέρνηση εξαιτίας του ότι έχει τεράστιο όφελος από το ΦΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ για ένα διάστημα μέχρι να λήξει αυτή η ιστορία», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Οι Ηρακλειώτες περιορίζουν τις μετακινήσεις τους

Με αφορμή την τεράστια αύξηση των καυσίμων οι Ηρακλειώτες φαίνεται ότι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις αγορές τους.

«Ο κόσμος αρχίζει και περιορίζει τις μετακινήσεις του. Μετά τις 6 και 7 το απόγευμα ο κόσμος δεν κινείται. Κι αυτό δεν κάνει ζημιά μόνο στα πρατήρια αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις. Όταν δεν κατέβει κάποιος να ψωνίσει, να πάει να φάει στην εστίαση, όταν νεκρώνουν οι δρόμοι στις 7τ ο απόγευμα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους κλάδους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση