HomeHL-9Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Εξελέγη ο 6ος Μητροπολίτης με καταγωγή από το Ηράκλειο

Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Εξελέγη ο 6ος Μητροπολίτης με καταγωγή από το Ηράκλειο

Ο πρώτος Ηρακλειώτης Αρχιεπίσκοπος!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο έκτος Μητροπολίτης στην Αρχιεπισκοπή με καταγωγή από το Ηράκλειο εξελέγη χτες από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος Ξενάκης έλκει την καταγωγή του από τα Σταυράκια, έναν οικισμό μόλις είκοσι λεπτά έξω από την πόλη του Ηρακλείου, ενώ αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο.

Αλλά και οι Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας αλλά και ο ίδιος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος όλοι έχουν καταγωγή από το Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεράσιμος Μαρματάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου στο Ηράκλειο. Ο Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος Διαμαντάκης κατάγεται από τις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου. Ο Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος Δουλουφάκης κατάγεται από τις Δαφνές Ηρακλείου. Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε κι εκείνος στην πόλη του Ηρακλείου. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Αντωνόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στην συνοικία της Παναγίας των Σταυροφόρων, που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης. Απομένουν μόνον δύο ακόμα Μητροπολίτες οι οποίοι έχουν καταγωγή από τα Χανιά.

Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη «το 1962, με την πράξη 812 του Οικουμενικού Πατριαρχείου όλοι οι επίσκοποι Κρήτης έλαβαν τον τίτλο του μητροπολίτη, ενώ αργότερα, με την πράξη 283 της 28 Φεβρουαρίου 1967, η μητρόπολη Κρήτης ανακηρύχθηκε σε Αρχιεπισκοπή και ο μητροπολίτης Κρήτης σε Αρχιεπίσκοπο».

Ο κ. Ευγένιος, λοιπόν, είναι κατά σειρά ο τέταρτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από το 1967, οπότε η -τότε- Μητρόπολη Κρήτης αναβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή. Όμως στα 55 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1967 δεν είχε εκλεγεί κανένας Αρχιεπίσκοπος με καταγωγή από το Ηράκλειο. Ο κ. Ευγένιος κατέχει αυτή την πρωτιά καθώς ο Μακαριστός Ευγένιος Ψαλιδάκης (1950-1978) ήλκε την καταγωγή του από το χωριό Βουλισμένη Μεραμβέλλου του Λασιθίου.

Ο Μακαριστός Τιμόθεος Παπουτσάκης, ένας ιδιαίτερα αγαπητός Ιεράρχης που σημάδεψε την Εκκλησία Κρήτης, ήλκε την καταγωγή του από την Κίσσαμο Χανίων, ενώ ο εφησυχάζων Αρχιεπίσκοπος πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίος Αθανασιάδης κατάγεται από τα Μυξόρρουμα του Ρεθύμνου.

Ποτέ, λοιπόν, μέχρι την εκλογή του κ. Ευγενίου στις 11 Ιανουαρίου 2022, στα 55 συναπτά έτη της Αρχιεπισκοπής, το Ηράκλειο δεν είχε αξιωθεί να δει ένα δικό του τέκνο ως Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας. Ανεξάρτητα όμως από την καταγωγή είναι προφανές ότι η Εκκλησία Κρήτης έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή με μία νέα γενιά αλλά και νέους στην ηλικία Μητροπολίτες, δραστήριους με ευρύτητα πνεύματος και καλλιεργημένους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση