HomeHL1-WorldInterfax: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

Interfax: Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

Ρωσικά τανκς σε πλατφόρμα τρένου αποχωρούν από την Κριμαία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε ασκήσεις στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, επέστρεψαν στη βάση τους στην Τσετσενία.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία δήλωσε προ ημερών ότι κάποιοι στρατιώτες της επέστρεφαν στις βάσεις τους αφότου ολοκλήρωσαν ασκήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι η Μόσχα είχε στείλει νέες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μπάιντεν-Μπλίνκεν επιμένουν: Θέμα ημερών η εισβολή της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πλέον κάθε ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Λίγο αργότερα, την ίδια εκτίμηση έκανε -μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών- και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες» θα ξεσπάσει η εισβολή της Ρωσίας, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως η Ρωσία προετοιμάζει την επίθεσή της και ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποδείξεις για απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως έχει στείλει μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο οποίο του προτείνει να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. «Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ξεκινήσω έναν πόλεμο, αλλά για να τον αποτρέψω», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως μια ρωσική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας θα ξεκινήσει με ένα «κατασκευασμένο πρόσχημα», το οποίο θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στη Ρωσία, μια στημένη επίθεση με drones κατά αμάχων ή μια ψεύτικη -ή και αληθινή- επίθεση με χημικά όπλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να «εγκαταλείψει το μονοπάτι του πολέμου».

Κρεμλίνο: Ο Μπάιντεν υποδαυλίζει την ένταση

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι με τις δηλώσεις του περί επικείμενης εισβολής της Ρωσίας τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία υποδαυλίζει την ένταση.

Οι δηλώσεις που γίνονται, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δυστυχώς, με παρόμοιες δηλώσεις υποδαυλίζεται η ένταση», δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι μια εισβολή είναι πιθανή «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν χαρακτήρισε «λυπηρά και επικίνδυνα» τα στρατιωτικά σενάρια που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βερσίνιν ωστόσο σημείωσε ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν ήδη στις βάσεις τους.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστιες δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι είναι οι ενέργειες και οι δηλώσεις της Δύσης που τροφοδοτούν την κρίση.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση