HomeHL-CultureΜενδώνη: Στο τέλος του έτους παραδίδεται στο κοινό το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Μενδώνη: Στο τέλος του έτους παραδίδεται στο κοινό το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Τι ανέφερε η υπουργός,

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έως το τέλος αυτού του έτους θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε για το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής η Λίνα Μενδώνη.

«Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες και από το υπουργείο παρακολουθούμε τα έργα και θεωρούμε ότι θα πετύχουμε τους χρόνους για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί σχετικά με την αποπεράτωση των εργασιών στο Σπήλαιο και το Μουσείο Πετραλώνων Χαλκιδικής», ανέφερε η κυρία Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε πως «το σπήλαιο των Πετραλώνων είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ένα εξέχον μνημείο της φύσης και σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό» όπου μαζί με το Μουσείο του Πολυγύρου επενδύει στη Χαλκιδική.

Αναφερόμενη στα έργα του σπηλαίου, η υπουργός ανέφερε ότι αυτά υπηρετούν τόσο την προστασία του ίδιου του μνημείου της φύσης όσο και υποδομές προσβασιμότητας σε αυτό ΑμεΑ και ατόμων κάποιας ηλικίας που θέλουν να γίνουν κοινωνοί και να μοιραστούν το συγκεκριμένο πολιτιστικό αγαθό.

Σχετικά με τα έργα «Ανάδειξη του Σπηλαίου Πετραλώνων και της αναβάθμισης των υποδομών του», η κ. Μενδώνη ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2019, «όταν αναλάβαμε το υπουργείο, διαπιστώσαμε ότι δεν είχαν εγκριθεί οι συνοδές μελέτες που προέβλεπε η εγκεκριμένη μελέτη του 2012. Δεν είχαν ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών στοιχείων και ο τακτικός διαγωνισμός για την προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού».

«Παράλληλα, κατά την υλοποίηση του έργου προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης και έγκρισης επιπλέον συμπληρωματικών μελετών. Γι’ αυτό τροποποιήσαμε την Πράξη και από 996.000 ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός στο 1.053.800 ευρώ. Συγχρόνως δόθηκε και μια παράταση στον χρόνο υλοποίησης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Επίσης, στην τροποποίηση που έγινε προστέθηκε ένα ακόμα έργο, η προμήθεια υλικού καθαρισμού λιθοματικού διακόσμου, απόσμηξη και μικροβιοκτονία του Σπηλαίου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ», πρόσθεσε η υπουργός.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως «σήμερα το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται πλήρως στο χρονοδιάγραμμα. Επομένως, για το συγκεκριμένο έργο δεν έχουμε ανησυχία ότι θα περατωθεί στο τέλος αυτού του χρόνου. Παράλληλα έχει ενταχθεί και η αναβάθμιση για επανέκθεση των συλλογών του μουσείου με έναν προϋπολογισμό 529.000 ευρώ και εδώ οι διαδικασίες προχωρούν ικανοποιητικά Επομένως και για αυτό το έργο θεωρούμε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να λειτουργεί και το μουσείο».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση