HomeΚΡΗΤΗΔιαδικτυακό συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου για την Γαλάζια Ανάπτυξη

Διαδικτυακό συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου για την Γαλάζια Ανάπτυξη

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις πρωτοβουλίες στις οποίες έχει συμβάλλει η Περιφέρεια Κρήτης για να ενισχύσει την καινοτομία στην Γαλάζια Ανάπτυξη αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος επί Ευρωπαϊκών – Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης στο διαδικτυακό συνέδριο που συμμετείχε για την Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR).

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα από την Διακομματική Ομάδα των Ευρωβουλευτών Searica (για τη θάλασσα, ποταμούς και παράκτιες περιοχές και νησιά), τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και τις Επιτροπές της ΕΕ DG MARE και DG REGIO.  Στη συζήτηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν oι Tonino Picula Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ευρώ-ομάδας Searica, Μαρία Σπυράκη Ευρωβουλευτής, Χρήστος Οικονόμου Προϊστάμενος Διοικητικής μονάδας DG MARE, Κωνσταντίνος Καποδίστριας Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,  Φωκίων Ζαΐμης Αντιπεριφερειάρχης Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δρ. Ειρήνη Τζουραμάνη κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας κ.ά.

Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluefasma του χρηματοδοτικού πλαισίου Interreg MED που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης και το οποίο προωθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Επίσης, ως Αντιπρόεδρος CPMR για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις, αναφέρθηκε στις δράσεις της CPMR για τις θαλάσσιες πολιτικές και την ενίσχυση της ανάπτυξης μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας στις παράκτιες περιοχές.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για την «πράσινη» μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την συνεργασία των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών αρχών για τη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτικών και στρατηγικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και γαλάζια οικονομία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση