HomeHL-WorldΟυκρανία: Φόβοι ρωσικής εισβολής -ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τον Πούτιν να κάνει πίσω

Ουκρανία: Φόβοι ρωσικής εισβολής -ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποιούν τον Πούτιν να κάνει πίσω

Τύμπανα πολέμου στην ανατολική Ευρώπη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμο ραντεβού στη Γενεύη έχουν δώσει οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας σε μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης καθώς εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένει απαντήσεις στην πρόταση της Ρωσίας για υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που θα αποκλείουν μια προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, κάτι που απορρίπτει μέχρι στιγμής ρητά η Δύση. Χθες Πέμπτη ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα με βαριές συνέπειες αν περάσουν δυνάμεις τους τα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σενάρια εισβολής.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τις 100.000 στρατιώτες στη μεθόριο, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει να μη γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρνία και ζητά από τη Συμμαχία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην ανατολική Ευρώπη, που χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Η νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου ΥΠ ΕΞ έρχεται ενώ ο Μπλίνκεν επιχείρησε προηγουμένως να «αναδομήσει» την εικόνα ενός ενιαίου δυτικού μετώπου κατά της Ρωσίας και να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμμάχων των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Μετά τις επαφές του στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους ο Μπλίνκεν είπε ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία αυτό θα σύρει την Ευρώπη «σε μια επικίνδυνη και ασταθή περίοδο, όταν ήταν χωρισμένη στα δύο κι επισειόταν πάνω απ’ τα κεφάλια όλων η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου». Στο πλευρό του η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, δεσμεύτηκε άμεση αντίδραση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής και δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων «που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις και για εμάς τους ίδιους», όπως είπε.

Η Βρετανία προειδοποιεί τη Μόσχα για «τεράστιο στρατηγικό λάθος»

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας κάλεσε τον Πούτιν «να κάνει πίσω από την Ουκρανία προτού διαπράξει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος», που θα οδηγήσει σε τεράστια απώλεια ζωών. Μιλώντας στο Σίδνεϊ η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις «να εντείνουν τις προσπάθειές τους» καθώς αυταρχικά κράτη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Χαμηλές οι προσδοκίες για τη νέα διπλωματική προσπάθεια

Το διακύβευμα του νέου τετ-α-τετ Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη μπορεί να είναι τεράστιο, αλλά οι προσδοκίες ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κρίσης είναι χαμηλές καθώς η μεν Ουάσιγκτον εστιάζει στην αποτροπή του πολέμου, ενώ η Μόσχα επιμένει στις δικές της προτεραιότητες: την υπαναχώρηση του ΝΑΤο, που θα της επιτρέψει να δημιουργήσει μια νέα σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη.

Κι όλα αυτά ενώ εξακολουθούν να ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στη μεθόριο, οι ουκρανικές κάνουν τις δικές τους στρατιωτικές ασκήσεις και ορισμένες δυτικές δυνάμεις τους παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη.

Ο Μπάιντεν μπέρδεψε τις κόκκινες γραμμές

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν προέβλεπε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στοιχίσει ακριβά στη Ρωσία, αλλά φάνηκε να εννοεί ότι μια «ελάσσονα επίθεση» ίσως προκαλέσει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το μήνυμα αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, να απαντά μέσω Twitter: «επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες εισβολές, ούτε μικρά έθνη».

Ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ προσπάθησε να δώσει διευκρινίσεις για την τοποθέτηση του Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία θα λάβει «μια άμεση, σφοδρή, ενωμένη απάντηση» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Στο μεταξύ ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις και από τα δύο στρατόπεδα, Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, για να αναλάβει προληπτική δράση κατά της Ρωσίας με τον γερουσιαστή και σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, να ζητά «εδώ και τώρα κυρώσεις εις βάρος του Πούτιν» και τον Δημοκρατικό συνάδελφό του, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ να προτρέπει σε «μαζική αεροδιακομιδή φονικών όπλων» στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Ουκρανούς αξιωματούχους

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες τη Ρωσία ότι μέσω αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της στρατολογεί Ουκρανούς εν ενεργεία και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, που θα χρησιμοποιήσει για να στήσει κυβέρνηση δοσίλογων, η οποία θα συνεργάζεται με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής σε περίπτωση εισβολής.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Ουκρανούς βουλευτές και δύο πρώην στελέχη της κυβέρνησης με την κατηγορία ότι μετέχουν σε αυτή τη συνωμοσία.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση