HomeΚΡΗΤΗ6,5 εκ.ευρώ για παιδικές χαρές και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες του Ηρακλείου

6,5 εκ.ευρώ για παιδικές χαρές και υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες του Ηρακλείου

Το έργο εντάσσεται στο «Αντώνης Τρίτσης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δημοπράτηση νέου προγράμματος αναβάθμισης  παιδικών χαρών και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την δημιουργία σύγχρονων και ποιοτικών δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, με περιβαλλοντικό πρόσημο και προσβάσιμων από όλους, που θα ικανοποιούν τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Ηρακλείου.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις αστικής αναζωογόνησης στο Δήμο Ηρακλείου», έχει προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς, σκέιτ, γηπέδων πολλαπλών αθλημάτων, υπαίθριων οργάνων άθλησης και αστικού εξοπλισμού, δαπέδων , όπως επίσης και λοιπών υλικών, για την δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων παιδικών χαρών και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, συνολικής έκτασης 19.016,00 τ.μ., που πρόκειται να συγκροτούν ένα δίκτυο στον αστικό ιστό εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της προμήθειας θα ανακατασκευαστούν τέσσερις (4) υφιστάμενες παιδικές χαρές και συγκεκριμένα στο Πάρκο επί της οδού Εφόδου-Δυτικά Τείχη, στο Πάρκο Γεωργιάδη, στο Πάρκο Βαρδαξή στη Νέα Αλικαρνασσό και επί της οδού Παρθενώνος.

Επιπλέον, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για ελεύθερα προσβάσιμους δημόσιους χώρους αναψυχής των παιδιών θα δημιουργηθούν τέσσερις (4) νέες παιδικές χαρές στο Πάρκινγκ Βίγλας (Πρώην Λούνα Πάρκ), στο χώρο της τάφρου κάτω από το ευθύγραμμο τμήμα των Προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού, σε κοινόχρηστο χώρο στις Μεσαμπελιές, και σε δύο ακόμα κοινόχρηστους χώρους   στην περιοχή Νέα Φορτέτσα.

Εκτός από τις παιδικές χαρές η προμήθεια περιλαμβάνει την δημιουργία/αναβάθμιση δικτύου υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα:

–           Πέντε (5) χώρων υπαίθριων οργάνων άθλησης, σε τμήμα του πάρκου επί της οδού Εφόδου-Δυτικά Τείχη, στο ΟΤ1893, στο ΚΧ1534 στο ΚΧ1539 και επί της οδού Ιτάνου. Θα εξοπλιστούν με όργανα γυμναστικής, τα οποία θα καλύπτουν λειτουργίες εκγύμνασης των περισσότερων μυϊκών ομάδων, προσφέροντας στους χρήστες ένα πλήρες κυκλικό πρόγραμμα προπόνησης.

–           Τριών (3) γηπέδων πολλαπλών αθλημάτων, επί της οδού Ιτάνου, στο ΚΧ1539 και στο ΟΤ 2306. Τα γήπεδα πολλαπλών αθλημάτων θα φιλοξενήσουν ποικίλες ατομικές και ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, αντιπτέριση, χόκεϊ κ.ά.

–           Ενός (1) νέου πάρκου skate διαστάσεων 25,70 m χ 20,40 m, σε τμήμα του Πάρκου επί της οδού Εφόδου – δυτικά Τείχη (περίπου 880 m2), με ράμπες και στοιχεία skate ειδικά για χρήστες αθλητικού εξοπλισμού με τροχούς (skateboarding, ΒΜΧ και inlineskating).

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξέφρασε την ικανοποίηση του σημειώνοντας: « Ο Δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει και προωθεί συνεχώς έργα και δράσεις για την κάλυψη των κενών που καταγράφονται σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, σκοπεύοντας στην απόδοση σε κάθε γειτονιά της πόλης και σε όλους τους οικισμούς, όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου υψηλής ποιότητας και αισθητικής, φιλικούς στο περιβάλλον και στους χρήστες τους. Για εμάς η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.»

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με δύο ήδη δημοπρατημένα έργα την «Προμήθεια Υλικών και εξοπλισμού για την αναβάθμιση 16 παιδικών χαρών σε οικισμούς, προϋπολογισμού 1.270.000,00 € και την «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση 20 παιδικών χαρών εντός της πόλης του Ηρακλείου», προϋπολογισμού 1.860.000,00 €.

Το Ηράκλειο διεκδικεί ένταξη στο «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030»

Έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης

Την υποψηφιότητά του για ένταξη στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ετοιμάζεται να υποβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία εφόσον ευοδωθεί θα προσφέρει στον Δήμο χρήσιμα υποστηρικτικά εργαλεία, όσον αφορά στην πολιτική του για την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος «Horizon Europe», έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: να υποστηρίξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στον μετασχηματισμό τους προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal).

Η Πράσινη Συμφωνία, που υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το 2020, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2050.

Το πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις» (Mission Board “100 climate neutral cities by 2030”) θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών στις πόλεις που θα ενταχθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να συνεισφέρει ουσιωδώς στη βελτίωση:

1) της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος,

2) της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων,

3) του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου,

4) τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις,

5) την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και

6) τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

Επίσης, η υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ήδη τρέχουν π.χ. ΣΒΑΚ) με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Άξονες Υποψηφιότητας Δήμου Ηρακλείου – Δημόσια Διαβούλευση:

Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε 8 από τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συνάφεια με την κλιματική μετάβαση και το πρόγραμμα των «100 πρώτων Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων στην Ευρώπη».

Οι άξονες είναι: [1]  Καθαρό Νερό και Υγιεινή  (ΣΒΑ 6), [2] Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια (ΣΒΑ 7), [3] Αξιοπρεπής Δουλειά και Οικονομική Ανάπτυξη (ΣΒΑ 8), [4] Βιομηχανία – Καινοτομία και Υποδομές (ΣΒΑ 9), [5] Μείωση των ανισοτήτων (ΣΒΑ 10), [6] Βιώσιμες Πόλεις και Οικισμοί (ΣΒΑ 11), [7] Υπεύθυνη – Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση (ΣΒΑ 12) και [8] Κλιματική Δράση (ΣΒΑ 13).

Κάθε πολίτης – επιστήμονας – εργαζόμενος – επιχειρηματίας – οικονομικός ή κοινωνικός φορέας – μη κυβερνητική οργάνωση – συλλογικότητα κάθε μορφής και σκοπού μπορεί να πάρει μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση, καταθέτοντας τις απόψεις του ή / και τις προτάσεις του σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω Άξονες – ΣΒΑ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δήλωσε σχετικά «Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση απειλεί το μέλλον μας, τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητά μας, η ανάγκη για δράση, η ανάγκη να προστατέψουμε το μέλλον μας, είναι πιο έντονη από ποτέ. Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια και θέτει σε κίνηση ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα για τις «100 κλιματικές ουδέτερες πόλεις έως το 2030».  Σε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το Ηράκλειο επιδιώκει να είναι πρωταγωνιστής. Να προετοιμαστεί έγκαιρα. με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο. Για να γίνει πραγματικότητα ο ολικός μετασχηματισμός του σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, ανθεκτική, συμπεριληπτική και συμμετοχική πόλη.  Ενεργοποιώντας ψηφιακά και πράσινα εργαλεία που θα αναβαθμίσουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και του νερού, θα διαμορφώσουν νέους χώρους-«ανάσα» για τους κατοίκους και του επισκέπτες, θα «καθαρίσουν» την ενέργεια που χρησιμοποιείται και θα την καταστήσουν φθηνότερη». Σε αυτή τη μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια, το Ηράκλειο χρειάζεται τους πολίτες του στην πρώτη γραμμή για το σχεδιασμό του μέλλοντος. Με τη συμμετοχή στη μεγάλη διαβούλευση που θα ξεκινήσει, διαμορφώνουμε όλοι μαζί το «Ηράκλειο 2030: Ζούμε τη ζωή στο πράσινο»!

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού,

Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, κος Γιώργος Σισαμάκης,  αναφέρθηκε στα οφέλη του Δήμου Ηρακλείου και ειδικότερα σημείωσε: «Τα οφέλη του Δήμου Ηρακλείου ως επιλεγμένη πόλη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» θα είναι πολλαπλά, αφού οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding), και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον κλπ. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο προκειμένου να στηρίξουν τη δημιουργία εφαρμογών, παραγωγή προϊόντων και διαχείριση των δράσεων, καθώς και στην υλοποίηση των μελετών και των έργων προς την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030. Τέλος το πρόγραμμα θα συμβάλει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και στην αύξηση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας, για παράδειγμα στη γεωργία, την επιτάχυνση της βιοποικιλότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις καθαρές μεταφορές – μετακινήσεις και τον εκσυγχρονισμό προς μια καθαρή και κυκλική οικονομία».

Το web site της Υποψηφιότητας είναι το: https://mission100.heraklion.gr

Πληροφορίες για τη Δημόσια Διαβούλευση στο: https://mission100.heraklion.gr/diavouleusi/

Διαφήμιση
Διαφήμιση