HomeHL-9Δημοτικά τέλη: «Πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Δημοτικά τέλη: «Πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σπαζοκεφαλιά για τη Λότζια οι περικοπές από τον προϋπολογισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κύβος ερρίφθη για τα δημοτικά τέλη του 2022, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ανάρτησε χθες την απόφαση έγκρισής τους καθώς κρίθηκαν νόμιμα.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη της τρέχουσας χρονιάς ελήφθη με εισήγηση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες και την υπερψήφισαν.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσέγγισαν τα δημοτικά τέλη με διαφορετικό τρόπο από τη δημοτική Αρχή, η οποία τώρα καλείται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του σχεδίου που έχει διαμορφώσει σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, οι πέντε παρατάξεις στην εισήγηση που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησαν στην συγκράτηση των δημοτικών τελών σε σχέση με τις αυξήσεις 30% που προωθούσε η δημοτική Αρχή επικαλούμενη κατά βάση τη χρέωση του περιβαλλοντικού τέλους που ήταν και το βασικό σημείο τριβής με την αντιπολίτευση.

Θυμίζουμε ότι, η πρόταση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν υιοθετήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, στελέχη της οποίας έδωσαν αρνητική γνωμοδότηση όπως και στην πρώτη εισήγηση που είχαν καταθέσει η οποία είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο βασικός λόγος για τονοποίο δεν εγκρίθηκε η πρώτη πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν επειδή δεν είχε περιλάβει το περιβαλλοντικό τέλος, υιοθετώντας την αντίληψη ότι προοπτικά θα ακυρωθεί χωρίς όμως αυτό να προκύπτει από κάποια επίσημη πολιτική τεκμηρίωση.

Η δεύτερη πρόταση της αντιπολίτευσης, την οποία ενέκρινε τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είναι αναθεωρημένη ελαφρώς προς τα πάνω και έχει ενσωματώσει το περιβαλλοντικό τέλος, περικόπτοντας δραστικά τον δημοτικό φόρο κατά 2.700.000 ευρώ.

Το στοιχείο αυτό που αφορά την περικοπή του δημοτικού φόρου είναι και το κεντρικό σημείο τριβής ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, με την αντιπολίτευση να υπεραμύνεται της επιλογής της ξεκαθαρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Στον αντίποδα της προσέγγισης αυτής τόσο τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας όσο και της δημοτικής Αρχής έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση του δημοτικού φόρου κατά 2,7 εκατ. Ευρώ εφόσον αφαιρεθεί από τις τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στην κάλυψη του κόστους του νέου προσωπικού που θα δεχτεί ο Δήμος από τις μετατάξεις ή ακόμα και σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Παράλληλα έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μισθοδοσίες προσωπικού, μελέτες, υπηρεσίες, προετοιμασία τεχνικών έργων, απαλλοτριώσεις, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, στα οποία μοιραία θα μπει “μαχαίρι” και είναι ένα θέμα τόσο το «τι» θα κοπεί όπως και το «πως» θα γίνει ισοσκελισμός.

Σε κάθε περίπτωση όμως ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της τελικής έκβασης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι πλέον μετά την έγκριση της απόφασης των δημοτικών τελών επανεκκινείται η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού, που είναι κομβική διαδικασία προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να ξεμπλοκάρει οικονομικά και να τελειώσει αυτό το καθεστώς της ασφυξίας στο οποίο έχει βυθιστεί η Λότζια μέχρι σήμερα.

 

Εφημερίδα Πατρίς

Διαφήμιση
Διαφήμιση