HomeHL-WorldΕνας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο: Σχέδιο αποτροπής μίας νέας 6ης Ιανουαρίου

Ενας χρόνος από την εισβολή στο Καπιτώλιο: Σχέδιο αποτροπής μίας νέας 6ης Ιανουαρίου

Προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για αποτροπή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H έλλειψη πληροφοριών σε υψηλό επίπεδο και η αποτυχία του να προβλεφθεί το πόσο άσχημα θα μπορούσε να εξελιχθεί η 6η Ιανουαρίου 2021, αποτελούν μαθήματα και για το σήμερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψουν στο μέλλον μία παρόμοια επίθεση.

Τα συμπεράσματα αυτά, στα οποία κατέληξαν άνθρωποι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post δεν αποτελούν επίσημα ευρήματα, αλλά προσφέρουν ένα είδος οδικού χάρτη για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποτρέψει ανάλογες επιθέσεις στις δημοκρατικές λειτουργίες μιας κυβέρνησης.

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε ανεπαρκής πληροφόρηση και συντονισμός στα ανώτατα επίπεδα, κάτι που πρέπει να αλλάξει», λέει ένας από τους αξιωματούχους.

Υπήρξε επίσης ανεπαρκής εκτίμηση του τι είδους γεγονότα θα μπορούσαν να συμβούν», προσέθεσε ο ίδιος.

Κίνδυνος και εκτός της Ουάσιγκτον

Αυτοψίες και λεπτομερέστερες έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει αναμένεται να διαρκέσουν μήνες έως ότου ολοκληρωθούν, αλλά στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το πως θα διαφυλάξει καλύτερα τη χώρα έναντι πιθανών φαινομένων βίας με πολιτικό κίνητρο.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επόμενες ανάλογες κρίσεις ίσως να μην έχουν επίκεντρο την Ουάσινγκτον και να μην εμπλέκουν οργανωμένες ομάδες.

Παρότι το FBI έχει ανακοινώσει ότι η υπηρεσία δεν έχει επί του παρόντος κάποιες πληροφορίες που να υποδεικνύουν αξιόπιστες απειλές σχετικά με τη μαύρη επέτειο της 6ης Ιανουαρίου και της εισβολής στο Καπιτώλιο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν διεξάγει εβδομαδιαίες συναντήσεις με υπευθύνους της ομοσπονδιακής αστυνομίας και με θέμα συζήτησης διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πιθανές πληροφορίες που παραπέμπουν σε πιθανώς βίαια περιστατικά.

Στις συναντήσεις αυτές, οι αξιωματούχοι συζητούν τα διάφορα επίπεδα αδειοδότησης συγκεντρώσεων καθώς επίσης και πιθανές αναφορές για απειλές που έχουν φτάσει στο FBI και την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Ηomeland).

Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι ακόμη και περίεργες ταξιδιωτικές ή ξενοδοχειακές κρατήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται κάποιο κύμα εισόδου στην πρωτεύουσα και ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη στάση έναντι αυτού, χωρίς να παραβιάζονται τα άρθρα του αμερικανικού συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Η απειλή των εγχώριων εξτρεμιστών

Ο Κόλιν Π. Κλαρκ, ανώτατος ερευνητής στη συμβουλευτική εταιρεία για την Ασφάλεια Soufan Group, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν γενικώς σωστή σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματά της σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της πρωτεύουσας των ΗΠΑ αλλά και της υπόλοιπης χώρας, καθώς αναγνωρίζει μεταξύ άλλων την απειλή που αποτελούν οι εγχώριοι εξτρεμιστές.

«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι η δεύτερη όντως αναγνώρισε ότι υπάρχει ακροδεξιά τρομοκρατία και προσέλαβε άτομα με γνώση του θέματος», σημειώνει ο Κλαρκ.

«Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία για όλα όσα πήγαν στραβά εκείνη την ημέρα, πιστεύω πως είναι ορθό να εστιάσουμε στο κομμάτι της κοινοποίησης πληροφοριών, και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές για να την εμποδίσουμε να επαναληφθεί», εξηγεί.

Μετά τις 6 Ιανουαρίου, ο Κλαρκ λέει ότι φοβόταν ότι θα υπήρχαν «πολύ χειρότερα» φαινόμενα βίας μέσα στο 2021, και εξεπλάγη ευχάριστα που δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι διεξήχθησαν ασκήσεις ετοιμότητας – μία τον Μάιο και μία στα τέλη Σεπτεμβρίου – προκειμένου να δοκιμαστεί η ικανότητα των ομοσπονδιακών, των κρατικών και των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε πιθανές κρίσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Κατά τις δύο δεκαετίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τέτοιου είδους ασκήσεις συχνά επικεντρώνουν στην πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, υποκινούμενης από διεθνείς παράγοντες. Ωστόσο, τα σενάρια που εξέτασε η κυβέρνηση Μπάιντεν το περασμένο έτος, σε ένα από τα οποία μάλιστα συμμετείχαν περίπου 80 οργανώσεις, αφορούσαν πιθανές απειλές παρόμοιες με εκείνη της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Η άσκηση ετοιμότητας που διεξήχθη τον Μάιο, αφορούσε μια διαμαρτυρία στο Εθνικό Εμπορικό Κέντρο πήρε βίαιες διαστάσεις και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους στη διαμάχη.

Το σενάριο που εξετάστηκε τον Σεπτέμβριο περιελάμβανε την εξομοίωση διαμαρτυριών γύρω από τα σκαλιά του Ανώτατου Δικαστηρίου, τις οποίες ακολούθησαν συγκρούσεις που επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, και συνεπώς υπέπιπταν στη δικαιοδοσία διαφορετικών φορέων επιβολής του νόμου.

Η πρώτη άσκηση ήταν μια εξομοίωση που διεξήχθη από το υπουργείο Άμυνας στη Joint Base Myer Henderson Hall, μια στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια. Αφορούσε μεταξύ άλλων την απειλή μιας βόμβας κατασκευασμένης εντός συνόρων, στοιχείο που παραπέμπει στην κατηγορία των εγχώριων απειλών όπως εκείνη της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, ένα άτομο αγνώστων στοιχείων τοποθέτησε «βόμβες σωλήνα», έξω από τα κτίρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι ερευνητές του FBI προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον παρολίγον βομβιστή.

Η δεύτερη προσπάθεια, διεξήχθη το φθινόπωρο στο McLean της Βιρτζίνια και ήταν μια άσκηση εικονικής πραγματικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μίας εβδομάδας κατά την οποία οι συγκρούσεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές, καθιστώντας απαραίτητη τη γρήγορη επικοινωνία διαφορετικών φορέων επιβολής του νόμου ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να αναχαιτίσουν τη βία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα συμπεράσματα

Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκόμισε μια σειρά από μαθήματα από τις εν λόγω εξομοιώσεις: Ανάμεσα σε αυτά και το γεγονός ότι οι φορείς πρέπει να βελτιώσουν την τεχνολογία επικοινωνίας τους ώστε να αντιμετωπίζουν γρήγορα τέτοια ταχέως εξελισσόμενα περιστατικά. Επιπλέον, φάνηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη μιας ενωμένης δομής διοίκησης που να διαχειρίζεται την ανταπόκριση των αρχών επιβολής του νόμου σε σοβαρά συμβάντα.

Οι ειδικοί στον τομέα της Ασφάλειας, τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι μια πηγή συνεχιζόμενης ανησυχίας είναι το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες για βελτίωση της ασφάλειας στην πρωτεύουσα, το επόμενο ξέσπασμα βίας μπορεί να λάβει χώρα κάπου αλλού.

Ο Κλαρκ δήλωσε ότι οργανώσεις όπως οι Proud Boys και οι Oath Keepers γνωρίζουν καλά πως πλέον είναι το αντικείμενο εντατικών ερευνών του FBI από τις 6 Ιανουαρίου.

«Νομίζω πως ανησυχούμε πολύ περισσότερο μήπως το ακροδεξιό “οικοσύστημα” φέρει τον επόμενο Τίμοθι ΜακΒέι», δήλωσε, αναφερόμενος στον πρώην στρατιώτη και φύλακα που ήταν υπεύθυνος για τον βομβαρδισμό ομοσπονδιακού κτιρίου στην Πόλη της Οκλαχόμα το 1995, εξαιτίας του οποίου πέθαναν 168 άνθρωποι.

«Αυτού του είδους οι “μοναχικοί λύκοι” μπορεί να περιμένουν την ευκαιρία τους να δράσουν», τόνισε.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση