HomeHL-TOP2021: Οι προσωπικότητες της Κρήτης που «έφυγαν» κατά τη διάρκεια του έτους

2021: Οι προσωπικότητες της Κρήτης που «έφυγαν» κατά τη διάρκεια του έτους

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σήφης Βαλυράκης και άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το 2021 μετρά μεγάλες απώλειες σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης που προσέφεραν τα μέγιστα στον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, του αθλητισμού και γενικότερα της κοινωνίας.

Μίκης Θεοδωράκης, Σήφης Βαλυράκης, Στέλιος Αεράκης, Νίκος Γρύλλος, Αντώνης Φραγκιαδάκης είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία στον τομέα τους και άφησαν τεράστια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Το cretapost, συγκέντρωσε τους σημαντικότερους θανάτους που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία της Κρήτης για το 2021.

Πέθανε ο οικουμενικός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης

Στις 2 Σεπτεμβρίου έφυγε ο μεγάλος Έλληνες, ο σπουδαίος άνθρωπος, ο ενεργός πολιτικός και ο οικουμενικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στην Αθήνα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο… πένθος όλη την Ελλάδα ενώ ο πρωθυπουργός κήρυξε εθνικό τριήμερο πένθος.

Η σορός του εκτέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών ενώ σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία η ταφή του έγινε στον Γαλατά Χανίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κόρης του, Μαργαρίτας που ήθελε η ταφή να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας. Μάλιστα, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια με το Πρωτοδικείο να αποδέχεται την εντολή που είχε αφήσει ο Μίκης για την ταφή του στον Γαλατά.

Τελικά, όλα έγιναν όπως είχε αποφασίσει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Χιλιάδες Έλληνες απέτισαν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα αφήνοντας λουλούδια στο φέρετρό του.

Στην τελετή αποχαιρετισμού του, στην Μητρόπολη Αθηνών, μίλησαν για το έργο και τους αγώνες του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η κομμουνιστική ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Το ίδιο βράδυ η σορός του Μίκη αναχώρησε με πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά –όπως ο ίδιος είχε ζητήσει όταν ήταν εν ζωή – με πλήθος κόσμου να τον αποχαιρετά στο λιμάνι και την Φιλαρμονική Ορχήστρα να παιανίζει μελωδίες του.

Το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Σούδας όπου τον υποδέχθηκαν 96 βρακοφόροι – όσα και τα χρόνια του – καθώς και πλήθος Κρητικών.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκήνυμα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά ιερουργούντος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα (ως εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου) παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και άλλων εκπροσώπων αρχών και φορέων ενώ στη συνέχεια η σορός του οδηγήθηκε υπό τους ήχους του «Άξιον Εστί» στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου τάφηκε δίπλα στους γονείς του και τον αγαπημένο του αδερφό, ποιητή Γιάννη Θεοδωράκη.

Κατά τη διάρκεια της ταφής του μέλη της Ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη με τον Δημήτρη Μπάση τραγουδούσαν τραγούδια του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Νεκρός εντοπίστηκε ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης

Νεκρός εντοπίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, μετά από ώρες αναζητήσεων, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο 78χρονος ξεβράστηκε από τη θάλασσα στα βράχια ενός μικρού νησιού στην περιοχή «Πεζονήσι» της Ερέτριας. Φορούσε καταδυτική στολή και βρέθηκε ένα μίλι μακριά από το σκάφος του.

Ο άτυχος πολιτικός είχε πάρει το φουσκωτό του για να βγει στα ανοιχτά αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Η σύζυγός του ειδοποίησε τις αρχές που έστησαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του. Αρχικά βρέθηκε το σκάφος του και στη συνέχεια το άψυχο σώμα του.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα ανέφερε πως ο πρώην υπουργός έφερε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις καθώς και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα.

Την ίδια ώρα, η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη κατήγγειλε στις αρχές ότι υπήρξαν μαρτυρίες που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία πολύμηνη έρευνα των λιμενικών και εισαγγελικών αρχών.

Μετά από εννέα μήνες ερευνών η εισαγγελία Χαλκίδος αποφασίζει πως η υπόθεση κλείνει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολοφονία.

Ωστόσο, στις 15 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε πως ανοίγει ξανά ο φάκελος του Σήφη Βαλυράκη μετά και την ένσταση της οικογένειας στην Εισαγγελία Εφετών. Μάλιστα, η οικογένεια έκανε λόγο και για συγκάλυψη από το λιμενικό.

Χρονολογικά οι υπόλοιποι θάνατοι των σπουδαίων προσωπικοτήτων της Κρήτης:

9 Ιανουαρίου: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Μπραουδάκης

Στο… πένθος βυθίστηκαν τα Χανιά στις 9 Ιανουαρίου καθώς ο πρώην δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Μπραουδάκης άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία ενώ ήταν ο πρώτος δήμαρχος στον Καποδιστριακό δήμο Σφακίων (1999-2002) ενώ υπήρξε και πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ.

17 Ιανουαρίου: «Έσβησε» ο γνωστός ξενοδόχος, Μιχάλης Οικονόμου

Ο γνωστός επιχειρηματίας, Μιχάλης Οικονόμου αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.

Ήταν ιδιοκτήτης γνωστού ξενοδοχείου στο κέντρο του Ηρακλείου ενώ ο ίδιος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους ξενοδόχους της πόλης.

15 Φεβρουαρίου: «Έφυγε» ο μεγάλος δάσκαλος, Μιχάλης Καραταράκης

karatarakis-michalis-768x428Ένας από τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς της Κρήτης αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο λόγος για τον 93χρονο, Μιχάλη Καραταράκη ο οποίος εκτός από δάσκαλος υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και ιδρυτής του ξενοδοχείου Lato στο Ηράκλειο.

 

27 Φεβρουαρίου: «Έσβησε» ο Δ. Μαρκής – Ο πρώτος εκλεγμένος πρύτανης του Π.Κ.

markisdimitrisΣε ηλικία 85 χρονών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Δημήτρης Μαρκής.

Ο σπουδαίος ακαδημαϊκός ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο οποίος μεγαλούργησε και στον επιστημονικό τομέα.

Το φιλοσοφικό του έργο είναι εκτεταμένο και έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

16 Μαρτίου: «Έφυγε» ο λαουτιέρης Σήφης Κατσαμάς

Σε ηλικία 70 ετών πεθαίνει ο γνωστός λαουτιέρης, Σήφης Κατσαμάς.

Ο μεγάλος Κρητικός καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια έδινε μία άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Σήφης Κατσαμάς ήταν λαουτιέρης, τραγουδιστής και μέλος της καλλιτεχνικής οικογένειας των Κατσαμάδων.

1 Απριλίου: Θλίψη για τον χαμό του 37χρονου Δημήτρη Γεωργαλή

georgalhsΟ 37χρονος γνωστός ποδοσφαιριστής Δημήτρης Γεωργαλής εντοπίζεται νεκρός κοντά στα σφαγεία της Νέας Αλικαρνασσού.

Ο σπουδαίος αθλητής έβαλε τέλος στη ζωή του διά απαγχονισμού προκαλώντας τεράστια θλίψη τόσο στην οικογένειά του όσο και στην τοπική κοινωνία.

Η προσωπική του σελίδα στο facebook κατακλύστηκε με δεκάδες μηνύματα από ποδοσφαιρικές ομάδες, συμπαίκτες του και φίλους του που δεν μπορούν να πιστέψουν πως ο Δημήτρης δεν είναι πια κοντά τους.

4 Μαΐου: «Έσβησε» ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Αρχοντάκης

arxontakhsΣε ηλικία 83 ετών πεθαίνει ο πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης.

Ο μακροβιότερος δήμαρχος της Κρήτης αφήνει την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων καθώς έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από πτώση που είχε από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια εργασιών που πραγματοποιούσε.

14 Μαΐου: «Έφυγε» ο Γιάννης Ρομπογιαννάκης

rompogiannakhsΣαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του οργανοποιού και Κρητικού καλλιτέχνη Γιάννη Ρομπογιαννάκη.

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οργανοποιούς της χώρας μας. Ένας νέος άνθρωπος μόλις 43 ετών, γεμάτος ζωή και δημιουργία.

Ο Γιάννης Ρομπογιαννάκης έπαιζε ασκομαντούρα, κρουστά και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους.

14 Μαΐου: Έχασε τη μάχη με τη ζωή ο παλαίμαχος του ΟΦΗ, Μίλτος Ανδρεανίδης

andreanidhs-miltosΣε ηλικία 62 ετών χάνει τη μάχη με τη ζωή ο παλαίμαχος του ΟΦΗ, Μίλτος Ανδρεανίδης.

Ο σπουδαίος αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή στο “Ωνάσειο” όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες καθώς αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ΟΦΗ και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη τόσο στην οικογένεια της ασπρόμαυρης ΠΑΕ όσο και της τοπικής κοινωνίας.

20 Μαΐου: Θλίψη για τον θάνατο του Αντώνη Φραγκιαδάκη

fragkiadakhsΣε ηλικία 65 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός κρητικός καλλιτέχνης Αντώνης Φραγκιαδάκης.

Ο δημιουργός του γνωστού τραγουδιού «Πάντα θλιμμένη χαραυγή» αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας και τελικά έχασε τη μάχη με τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη σε όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Αντώνης και ο αδερφός του, Μιχάλης Φραγκιαδάκης γνήσιοι Κρητικοί καλλιτέχνες με πολλές ανησυχίες, πάντρεψαν στο πέρασμα των χρόνων, στοιχεία της Κρητικής μουσικής με αυτά της έντεχνης. Δεξιοτέχνες, συνθέτες, τραγουδιστές, δάσκαλοι Κρητικής μουσικής, επαγγελματίες μουσικοί.

31 Μαΐου: Πέθανε ο πρώην αντινομάρχης, Σήφης Αγγελιδάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην αντινομάρχης, Σήφης Αγγελιδάκης σε ηλικία 81 ετών.

Ο ίδιος υπηρέτησε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για πάνω από δέκα χρόνια ενώ  από τη θέση του αντινομάρχη και άφησε το στίγμα του κυρίως στον τομέα της Παιδείας.

3 Ιουνίου: «Έφυγε» από τη ζωή ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης

Σε ηλικία 67 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης. Ο Αρτέμης Σαϊτάκης άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου, έπειτα από μακρά «μάχη» με την επάρατη νόσο.

10 Αυγούστου: «Έφυγε» ο Κώστας Μαντωνανάκης

mantonanakisΣτο… πένθος βυθίστηκε ο επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης εξαιτίας του θανάτου του Κώστα Μαντωνανάκη.

Ο σπουδαίος επιχειρηματίας νοσηλευόταν τον τελευταίο μήνα σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο του Ηρακλείου και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Ο Κώστας Μαντωνακάκης ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Λασίθι όπου είχε δύο πολυτελή ξενοδοχεία.

12 Αυγούστου: «Έφυγε» ο κορυφαίος της αρχαιολογίας της Μινωικής Κρήτης

«Έφυγε» από τη ζωή στα 88 του χρόνια, ο κορυφαίος της αρχαιολογίας της Μινωικής Κρήτης, Κωστής Δαβάρας .

Ο Κωστής Δαβάρας έχει διατελέσει ομότιμος καθηγητής μινωικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Έφορος Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης.

Ιδιαίτερα σημαντική, ήταν η συνεισφορά του στην κρητική αρχαιολογία.

28 Οκτωβρίου: «Έφυγε» ο δημιουργός του Λυχνοστάτη, Γιώργος Μαρκάκης

Σε ηλικία 90 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μαρκάκης.

Ο Γιώργος Μαρκάκης ήταν καθηγητής Οφθαλμολογίας, είχε καταγωγή από τη Σητεία, ενώ είχε ιδρύσει το Μουσείο «Λυχνοστάτης».

1 Νοεμβρίου: «Έφυγε» ο γνωστός Ηρακλειώτης φωτογράφος Νίκος Μαλτεζάκης

Ο Ηρακλειώτης φωτογράφος, Νίκος Μαλτεζάκης, γνωστός στους Ηρακλειώτες για το ήθος, την ευγένεια αλλά και την αγάπη του για τη φωτογραφία, «έφυγε» σε ηλικία 73 ετών.

Είχε εργαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια ως φωτογράφος στις εφημερίδες του Ηρακλείου ενώ ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

15 Νοεμβρίου: Φτωχότερη η μουσική παράδοση – Έφυγε ο Στέλιος Αεράκης

aerakis-steliosΈφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο γνωστός Κρητικός λαουτιέρης και δημιουργός της δισκογραφικής εταιρείας «Αεράκης», Στέλιος Αεράκης.

Ο Στέλιος Αεράκης είχε συνεργαστεί μουσικά και δισκογραφικά με το Νίκο Ξυλούρη, αλλά και με μεγάλους συνθέτες της μεταπολίτευσης. Το 1974 ανοίγει το πρώτο κατάστημα δίσκων στο Ηράκλειο, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύσει αποκλειστικά την Columbia στην Κρήτη. Το 1976 δημιουργεί την δισκογραφική εταιρεία «Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία» που εξελίχθηκε σε «Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι», σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής.

Ο Στέλιος Αεράκης, χάραξε αδιαμφισβήτητα, ένα λαμπρό όνομα, στον χώρο της κρητικής μουσικής-έκδοσης-παραγωγής.

27 Νοεμβρίου: «Έσβησε» ο Νικόλαος Γρύλλος

Στο… πένθος βυθίστηκε ο επιχειρηματικός και τουριστικός κόσμος της Κρήτης εξαιτίας του θανάτου του Νικόλαου Γρύλλου.

Ο Νίκος Γρύλλος τη δεκαετία του ’70 ίδρυσε το πρακτορείο «Ilios Travel» το οποίο και αποτέλεσε έναν από τον πρώτο πυρήνα των τουριστικών πρακτορείων στο νησί.

Στη συνέχεια ο ίδιος ανέπτυξε και τον Όμιλο των τουριστικών επιχειρήσεων IOGR που πρωταγωνιστούν στον τομέα του τουρισμού και πλέον ανήκει στα δύο παιδιά του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση