HomeHL-TOPΗ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εκλέγει Τριπρόσωπο

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εκλέγει Τριπρόσωπο

Όλη η διαδικασία μέχρι την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την Εκκλησία της Κρήτης καθώς στις 11 το πρωί θα συνέλθει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος προκειμένου να εκλέξει τα τρία πρόσωπα μέσα από τα οποία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα εκλέξει το πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης έχει αναλάβει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τον καταρτισμό του τριπρόσωπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης, εξίσου υποψήφιοι είναι όλοι οι Μητροπολίτες της Κρήτης, ενώ κάθε ένας Ιεράρχης πρέπει να ψηφίσει τρία πρόσωπα στη μυστική ψηφοφορία, ώστε να είναι έγκυρα τα ψηφοδέλτια.

Ακόμα σημειώνεται ότι εάν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει μητροπολίτη, που έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, έχει δικαίωμα να το πράξει.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου μία ώρα αργότερα, ενώ το τυπικό που θα ακολουθηθεί έπειτα έχει ως εξής: μέσω επιστολής η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης ενημερώνει τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όσο και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάδειξη του Τριπρόσωπου.

Η εκλογή στο Φανάρι

Η τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου έχει προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου (στις 9 π.μ.) στο Φανάρι, οπότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθώς και δώδεκα ακόμα Ιεράρχες θα εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου αφού πρώτα, σύμφωνα πάντα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα όπου θα υπογράψει το διάταγμα αποδοχής κι έπειτα θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα δοθεί το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση