HomeHL-9Ανατροπή με τα τέλη στο Δήμο Ηρακλείου

Ανατροπή με τα τέλη στο Δήμο Ηρακλείου

Λογάριασαν χωρίς το τέλος ταφής απορριμμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την πλάτη στον τοίχο ο Δήμος Ηρακλείου μετά την τελεσίδικη εγκύκλιο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκα που χρεώνει τελεσίδικα το πολυσυζητημένο τέλος ταφής απορριμμάτων στους ΟΤΑ.

Μετά την πλειοψηφική επικράτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δημοτικά τέλη, στα οποία δεν υπολογίστηκε το τέλος ταφής το οποίο ξεπερνά το 1.1730.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι θα μετατεθεί χρονικά η χρέωση του στην αυτοδιοίκηση, η Λότζια είναι πλέον αντιμέτωπη με την απόλυτη ανατροπή.

Το γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία έχει παραπεμφθεί η έγκριση της νομιμότητας της επίμαχης απόφασης των δημοτικών τελών, που μπάζει από παντού καθώς δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

Είναι φανερό ότι εάν τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίψει την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (όπως είναι αναμενόμενο) το Σώμα θα πρέπει να δει από την αρχή το ζήτημα των δημοτικών τελών και στη συνέχεια να ψηφίσει και το νέο προϋπολογισμό.

Η όλη διαδικασία είναι φανερό ότι θα ροκανίσει όχι και λίγες μέρες από την καινούρια χρονιά στη διάρκεια της οποίας ο Δήμος Ηρακλείου δεν θα έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπως όλα δείχνουν θα μπούμε στη νέα χρονιά και η οικονομική λειτουργία της Λότζια θα είναι στο «νεκρό» καθώς ούτε συμβάσεις θα μπορούν να υπογραφούν ούτε έργα και πληρωμές να γίνουν αφού η οικονομική λειτουργία θα είναι «παγωμένη»…

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του κ. Σκρέκα ξεκαθαρίζετα ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που θα διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που θα προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων [Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων που επίσης θα καταλήγουν σε ΧΥΤ.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι υπόχρεοι της καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους ΟΤΑ και ασκούν τις αρμοδιότητες των ΦοΔΣΑ. Ακόμα ορίζει το τέλος ταφής στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, τιμή που θα παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Στη Λότζια το κλίμα είναι βαρύ καθώς η πλευρά της δημοτικής Αρχής σχολιάζει σκωπτικά την «πύρρειο νίκη» της αντιπολίτευσης, που ναι μεν κατάφερε να περάσει την άποψη της στο θέμα των δημοτικών τελών, με την αριθμητική ισχύ της, όμως στην πράξη η απόφαση ακυρώνεται με την εγκύκλιο του υπουργού και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία ολόκληρου του Δήμου.

Μάλιστα όπως τονίζουν στελέχη της δημοτικής Αρχής στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εξετάστηκε το θέμα των δημοτικών τελών είχε αναδειχτεί έντονα ο προβληματισμός ότι με τις χλιαρές αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη

χρέωση του περιβαλλοντικού τέλους στους Δήμους, η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να ανατραπεί.

Ωστόσο η αντιπολίτευσηείχε διατυπώσει μια εντελώς διαφορετική άποψη υποστηρίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση κάνει τις προσπάθειες της για την ανατροπή του δημοτικού τέλους το οποίο τελικά δεν θα χρεωθεί στους ΟΤΑ.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε σχετική παρέμβαση της Περιφερειακή Ένωση Δήμων, που είχε αιτηθεί να μετατεθεί η εφαρμογή του τέλους απορριμμάτων για το 2024, ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα επεξεργασίας αποβλήτων και να περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

 

Εφημερίδα Πατρίς

Διαφήμιση
Διαφήμιση