HomeHL-HealthΕντατικολόγοι: Γιατί έχουμε τόσους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ελλάδα

Εντατικολόγοι: Γιατί έχουμε τόσους θανάτους ασθενών με CoViD στην Ελλάδα

Τι είπαν για τις αναφορές περί VIP ΜΕΘ και πώς περιέγραψαν τα προβλήματα. Η αιχμή που άφησαν για την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού. Οι τέσσερις λόγοι που ανεβάζουν τη θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερις λόγους ξεχωρίζουν οι εντατικολόγοι, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον υψηλό αριθμό θανάτων ασθενών με CoViD στην Ελλάδα. Βασικότερος είναι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού, που δημιουργούν κενά την ώρα της «μάχης», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, άφησε την Παρασκευή και αιχμή και κατά της πρόσφατης δήλωσης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εντός και εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια ποιότητα νοσηλείας.

 Με αφορμή τα θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τις ΜΕΘ στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι της Εταιρείας Αναστασία Κοτανίδου (διευθύντρια ΜΕΘ, «Ευαγγελισμός»), Μαρία Θεοδωρακοπούλου (διευθύντρια ΜΕΘ, «Αττικόν») και Βασίλειος Μπέκος (διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου), έδωσαν στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων την περίοδο της πανδημίας.

Εξέφρασαν τη θλίψη τους για τους «ανυπόστατους», όπως χαρακτήρισαν, ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί VIP ΜΕΘ, σημειώνοντας πως δεν γίνεται επιλογή των ασθενών που μπαίνουν σε κλίνη ΜΕΘ, αλλά διαλογή, με βάση επιστημονικά πρωτόκολλα και αδιάβλητο ηλεκτρονικό σύστημα, που ελέγχεται από τους επιστήμονες.

Αίσθηση προκάλεσε η αιχμηρή απάντηση της κ. Κοτανίδου στην αναφορά του πρωθυπουργού: «Μετά την πολύμηνη συνεχιζόμενη πανδημία, οι γιατροί και νοσηλευτές και το προσωπικό των ΜΕΘ, με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε τις συζητήσεις περί της λειτουργίας των ΜΕΘ. Είτε η αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας, περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ, είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών, προκάλεσαν την ανάγκη να είμαστε σήμερα εδώ, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια», είπε.

Θνητότητα CoViD

Απαντώντας σε ερώτηση του iatronet.gr για την υψηλή θνητότητα που παρατηρείται στη χώρα μας, η κ. Κοτανίδου είπε πως η CoViD έχει πολύ υψηλή θνητότητα και πως το μέσο ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας είναι 50% έως 60%.

Εξηγώντας τα ποσοστά, οι επιστήμονες ανέδειξαν τέσσερις λόγους:

  • Η Ελλάδα έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της CoViD, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.
  • Σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής, δεν θεωρούνται θάνατοι από CoViD όσοι έχουν σημειωθεί 14 μέρες μετά τη νόσηση των ασθενών.
  • Στις ίδιες χώρες, γίνεται διαλογή ασθενών, με βάση δυσμενείς προγνωστικούς παράγοντες: «Έλληνες που βρίσκονται στην Ευρώπη κάνουν λόγο για διαλογή. Η ελληνική κοινωνία δεν δέχεται κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κ. Μπέκος.
  • Οι εντατικολόγοι στάθηκαν και στις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι οι διεθνείς νόρμες προβλέπουν 6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, στην Ελλάδα αναλογούν 10 νοσηλευτές για 5 κρεβάτια.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Μπέκου στο θέμα επάρκειας προσωπικού. Όπως είπε, επί σειρά ετών η Εταιρεία Εντατικολόγων προσπαθούσε να στελεχώσει τα 500 κρεβάτια ΜΕΘ που είχε η χώρα μας. Τα κρεβάτια αυτά – είπε – έχουν γίνει 1.280 και το προσωπικό δεν έχει αυξηθεί ανάλογα:

«Όταν έχεις 100 επαγγελματίες στρατιώτες και γίνεται μάχη, στην οποία χρειάζεσαι 500, οι επιπλέον 400 είναι έφρεδροι και τούς εκπαιδεύεις τη στιγμή της μάχης. Δεν θα γίνουν ετοιμοπόλεμοι σαν τους 100, άρα είναι φυσικό να έχεις περισσότερες απώλειες. Είναι πράγματα που όλοι μας καταλαβαίνουμε»…

 

Διαδικασία εισαγωγής

Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και χθες, στις ΜΕΘ της χώρας έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς, εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο ότι έχουν εξέλθει 3.588. Εξήγησαν, δε, τη διαδικασία εισαγωγής των ασθενών στη ΜΕΘ:

Από τη στιγμή της διασωλήνωσης, τα στοιχεία κάθε ασθενή εισάγονται στην πλατφόρμα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και αναζητώνται διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους εντατικολόγους που εφημερεύουν (24ωρες εφημερίες).

Οι ελεύθερες κλίνες που μπορεί να καταγράφονται, οφείλονται σε αδυναμία κάποιου νοσοκομείου να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες περιστατικών. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση δεν μπορεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ νοσοκομείου το οποίο δεν διαθέτει νευροχειρουργική κλινική

Όπως τόνισαν, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουν προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση