HomeΕΛΛΑΔΑEκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Eκδηλώσεις με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

29 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2021 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει (τηλε)διαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Ο Προμηθέας του Νίκου Καζαντζάκη και ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου(;)»

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

Ο Προμηθέας, μορφή συμβολική της ελληνικής μυθολογίας για την αγάπη του προς τον άνθρωπο, στα χέρια του Αισχύλου αναδείχτηκε σε πραγματικό μάρτυρα για αυτήν ακριβώς την αγάπη του. Ο αδικημένος Τιτάνας, που τόλμησε και όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κραταιό Δία, δεν σταμάτησε έκτοτε να εμπνέει τους σημαντικότερους δραματουργούς να αναμετρηθούν με τον μύθο του. Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης συνθέτει, στο αισχύλειο πρότυπο, τη δική του τριλογία για τον Προμηθέα, εμπλουτίζοντας το δράμα του Αισχύλου με μια νέα οπτική, πολύ πιο δυναμική. Στην τηλεδιάλεξη «Ο Προμηθέας του Νίκου Καζαντζάκη και ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου(;)» στις 29.11.2021 ο Δρ Γεώργιος Κράιας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», το οποίο διοργανώνει τη Σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», αφού φωτίσει όλα τα σκοτεινά σημεία γύρω από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, θα επιχειρήσει μια ανάλυση του Προμηθέα του Καζαντζάκη, επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία, στα οποία ο Καζαντζάκης διαφοροποιείται από τον Αισχύλο.

 Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 | 18:30

Διάλεξη: «Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου – Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία» (Σειρά Διαλέξεων στο Σπίτι της Κύπρου)

Στο Σπίτι της Κύπρου με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση: https://tinyurl.com/yr9teac9

 Την 1η Δεκεμβρίου 2021, στη δεύτερη διάλεξη του 5ου κύκλου σειράς διαλέξεων που συνδιοργανώνουν τo Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ζαχαρίας Σκούρας θα αναπτύξει το θέμα «Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου – Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία».

Από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα οι αντιλήψεις για τη ζωή μπερδεύονταν με μύθους, δοξασίες και δόγματα, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η σκέψη του Αριστοτέλη.

Η ανακάλυψη του κυττάρου, των νόμων της κληρονομικότητας, της εξελικτικής διαδικασίας, του γενετικού υλικού και τόσων άλλων, προσέδωσαν νέες φιλοσοφικές και επιστημονικές διαστάσεις στο φαινόμενο ζωή, απαιτώντας μία ολιστική προσέγγιση.

Η Βιολογία -ο λόγος περί βίου- μας προκαλεί και μας προσκαλεί να αναζητήσουμε τη ζωή, το πιο πολύπλοκο φαινόμενο που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους, σε όλες της τις εκφάνσεις.

Με την ολοκλήρωση του 5ου κύκλου διαλέξεων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τη Σειρά.

 Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 |18:30

Τηελεδιάλεξη: «Σκηνές μάχης και κυνηγιού στο προϊστορικό Αιγαίο και η σχέση τους με τις τέχνες της Ανατολικής Μεσογείου»

Live link: https://bit.ly/2ZNhrMS

 Στην ανοικτή τηλεδιάλεξη «Σκηνές μάχης και κυνηγιού στο προϊστορικό Αιγαίο και η σχέση τους με τις τέχνες της Ανατολικής Μεσογείου» ο ομιλητής Δρ Άγγελος Παπαδόπουλος, συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. – 330 μ.Χ.)» του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» που διοργανώνει την εκδήλωση στις 03.12.2021 θα συζητήσει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις εικονιστικές τέχνες του προϊστορικού Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με το θέμα της ένοπλης βίας και κατά πόσον αυτές εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της εκάστοτε άρχουσας τάξης, λειτουργώντας ως μέσα προβολής προπαγάνδας και πιθανώς πολεμικού ήθους.

777777777777777777777777

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση