HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη αγροτοκτηνοτρόφων

Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη αγροτοκτηνοτρόφων

Ζητούν στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχέδιο ψηφίσματος για τη στήριξη των αιτημάτων του οργανωμένου αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας στο δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γόρτυνας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης που είναι σε αναβρασμό λόγω των οξυμένων προβλημάτων που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων- ΕΕ, της εφαρμογής της ΚΑΠ, που τους φέρνουν μπροστά σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα.

Επίσης, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη δημοτική αρχή να μην περιοριστεί σε μια  τυπική έκφραση συμπαράστασης,  αλλά να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα παραπάνω και να μην επιβαρύνει η ίδια πχ με τις τιμές στην άρδευση, με τα χάλια του αγροτικού οδικού δικτύου, με τους αντιλαϊκούς ανταποδοτικούς της φόρους, με το χαράτσωμα των δημοτών, τις διακοπές σε ύδρευση – άρδευση για μικροοφειλέτες κτλ, το ήδη εξανεμισμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η περικοπή των επιδοτήσεων, η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής,που ανεβαίνει από τις τιμές των ζωοτροφών που έχουν εκτιναχθεί, από το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ κλπ, οι ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η διαιώνιση του χαρατσώματος και της ομηρίας των κτηνοτρόφων ακόμα και εκείνων με πρόχειρα καταλύματα, καθώς και τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια, έχουν φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης. Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων μειώνεται συνεχώς, με τις τιμές παραγωγού να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την επιβίωσή τους.

Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι η πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και είναι υπέρ των μεγαλοαγροτών, των μεταποιητών και των μεγαλεμπόρων, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια εις βάρος των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

Το δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας στηρίζει και απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που είναι τα εξής:

 • Να παρθεί πίσω η ΚΥΑ που μειώνει τις ενισχύσεις. Να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα.
 • Ενισχύσεις των μικρομεσαίων  αγροτοκτηνοτρόφων με βάση  την παραγωγή και το πραγματικό ζωικό τους κεφάλαιο,  χωρίς άλλες διατυπώσεις.
 • Μείωση κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μικρούς κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.
 • Να δοθούν στους σεισμόπληκτους κτηνοτρόφους δωρεάν ζωοτροφές.
 • Να στηριχτεί η εγχώρια παραγωγή. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας και να παρθούν μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
 • Νομιμοποίηση εγκαταστάσεων.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων – βιομηχάνων.
 • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.
 • Να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας σε όλους τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους.
 • Να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, για όλες τις καταστροφές που υπέστησαν, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Μπάλλος».
 • Κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων και των παραγωγών για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους.
 • Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος όλης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και να διασφαλίσει τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις των βοσκοτόπων.
Διαφήμιση
Διαφήμιση